avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Doar o informatie despre pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Doar o informatie despre pensii

Bunaziua! Unchiul meu a activat in politie o perioada de aproximativ 26 de ani si a depus un dosar de pensie care a fost aprobat de casa de pensii. Au trecut 55 de zile de confirmarea dosarului si inca nu a fost chemat pentru semnare fisei de calcul. Daca ati putea va rog sa ma lamuriti in cat timp ar trebui sa fie terminata procedura. Am incercat sa caut pe internet prin Google dar nu gasesc nici un articol care sa incadreze acest aspect. La fiecare pe care l-am citit scria ca "se realizeaza in perioada stabilita de prevederile legale" fara a mentiona un articol sau un indiciu sa stiu unde sa caut. As aprecia mult un raspuns de la dumneavoastra !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:31, 28 Iulie 2016
Legea pensiilor publice nr.263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 106 (1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, respectiv de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.
(4) Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii.
In Normele de aplicare, aprobate prin HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
-Art. 75 Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, respectiv de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la instituţia competentă. Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 5 zile de la data emiterii.
De regula nu se respecta aceste termene. Va trebui sa faceti o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data la casa de pensii.
Posibil sa existe unele precizari, speciale pentru militari/ politisti, in legea speciala a acestora, daca mentionati ca trebuie chemati sa semneze fisa de calcul. In legea susmentionata nu exista o astfel de prevedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata analiza dosar pensionare Elena-Luminita Elena-Luminita Va rog sa-mi spuneti daca in legea pensiilor se mentioneaza durata maxima pentru analiza si emiterea deciziei de pensionare . Cand am depus dosarul mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Doresc un raspuns concret dodorel62 dodorel62 Daca dupa ce ai depus dosarul pentru somaj si dupa doi ani de luat somajul ai facut si dosarul de pensie si acesta este corect intocmit si indeplineste toate ... (vezi toată discuția)
Decizie pensie urmas CarmenCorina CarmenCorina Buna seara.Am depus actele pentru pensie urmaș ( pentru fiica mea minora) din data de 22.iunie 2017.Suntem aproape de octombrie si nu am primit decizia.Am ... (vezi toată discuția)