avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... informatii somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

informatii somaj

buna dimineata,
am nevoie de ajutor in privinta documentelor necesare pentru a-mi depune dosarul de somaj si cite zile am la dispozitie pentru a depune documentele.
pot sa furnizez urmatoarele informatii:
am lucrat cu CIM pe perioada nedeterminata pina in 31.12.2015.
in cepand cu 04.01.2016 CIM perioada determinata pana in 30.06.2016 .
incepand cu 01.07.2016 au incetat raporturile de activitate.
va rog sa imi dati o sugestie legala am dreptul la somaj sau nu si cate zile am la dispozitie si documentele necesare.
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:01, 28 Iulie 2016
1. Potrivit Legii nr.76/2002 :
Art. 38
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
.....

(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

Asadar, pentru a se putea primi indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m. trebuia sa depuneti actele la AJOFM in termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m. ..... Daca nu le-ati depus in acest termen, indemnizatia se va acorda de la data depunerii cererii .Termenul maxim in care se pot depune actele la somaj fiind de 12 luni de la data incetarii c.i.m. (in speta, se pot depune actele la somaj pana la 01.07.2017.)

2. Acte necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj:
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
4. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

In afara documentelor prevazute mai sus, care urmeaza sa fie prezentate de toate categoriile de solicitanti de indemnizatie de somaj, cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj va fi insotita, dupa caz, si de urmatoarele documente:

A. In cazul persoanelor provenite din munca:
a) carnetul de munca in original si in copie si adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G. nr. 174/2002 cu modificarile si completarile ulterioare - Anexa nr. 11 (eliberata de fostul angajator), sau, in cazul in care nu exista carnet de munca intocmit, adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte acte care, potrivit legii, atesta existenta unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 si, dupa caz, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 martie 2002;
b) copie de pe hotararea judecatoreasca definitiva prin care instanta competenta conform legii a dispus reintegrarea in munca, atunci cand reintegrarea nu mai este posibila la unitatea la care persoana a fost incadrata in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
c) adeverinta de la unitatea care a preluat patrimoniul unitatii in care persoana a fost incadrata anterior, din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza desfiintarii postului.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre indemnizatia de somaj mamana mamana Am domiciliul in Bucuresti,dar locuiesc in jud Ialomita.Am lucrat la o firma de paza,in perioada:03.04.2013,pana:14.01.2014. , dar pentru ca s-a restrans ... (vezi toată discuția)
Acte somaj noydoy noydoy sotia mea a lucrat la o firma a ramas insarcinata sarcina era cu proble asa ca aproape toata sarcina a stat in concediu medical dupa nastere 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj clopotzel clopotzel Buna ziua Revin din nou cu alte probleme si intrebari despre somaj. La intocmirea dosarului pentru somaj, mai trebuie pusa copie dupa carnetul de munca, ... (vezi toată discuția)