avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fără plata mama daca tatăl intra in cc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fără plata mama daca tatăl intra in cc

Buna ziua

Eu voi intra in cc pentru o luna jumătate, după care va intra tatăl copilului in cc , pana împlinește acesta 2 ani.
Întrebarea mea este daca pot beneficia de concediu fără plata pana la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului,data fiind situația de mai sus.

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 28 Iulie 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
(1) Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b) persoana care a solicitat initial concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 34.
(1) Persoanele care se afla in concediu fara plata prevazut la art. 11 alin. (2) din ordonanta de urgenta au obligatia sa comunice in scris agentiei teritoriale aceasta optiune, odata cu solicitarea celuilalt parinte sau celeilalte persoane indreptatite prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta a dreptului la indemnizatie.

(2) Comunicarea va fi insotita, in mod obligatoriu, de adeverinta eliberata de angajator ca persoana se afla in concediu fara plata sau, dupa caz, de declaratia pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri supuse impozitului, in perioada in care celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta beneficiaza de dreptul propriu la indemnizatie.

3. Asadar pe perioada cat tatal copilului este in CCC putetiu benficia de concediu fara plata pentru cresterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de suspendare crestere copil pana la varsta de 2 ani GabrielaRidegu GabrielaRidegu Buna seara, Daca o angajata intra in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani ai copilului, cum se completeaza decizia de suspendare? Exemplu: ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata? dana_andreea2 dana_andreea2 este obligatoriu ca tatal sa stea acasa o luna daca nu doreste acest lucru?de fapt nu prea are cum...el fiind singurul angajat la propria firma. (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului comoserv comoserv Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ? Sau este optional? Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)