avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Salariu Presedinte de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Salariu Presedinte de bloc

Buna ziua,
Am o nelamurire cu privire la salariul Presedintei de bloc si anume cine poate decide modificarea/marirea salariului Adunarea Generala sau Comitetul Executiv?
Tocmai am aflat ca Presedinta de bloc si-a marit salariul in 2015 in sedinta Comitetului Executiv fara ca noi proprietarii sa cunoastem acest aspect.
Cel mai recent răspuns: asa123 , utilizator 08:06, 2 August 2016
Incetati CIM-ul pentru ca nu este valabil.
Intr-un CIM angajatul trebuie sa aiba cod COR (clasificarea ocupatiilor din Romania), ceea ce presedintele de asociatie nu are.
Contractul de munca si datele angajatului trebuie introduse in Revisal - Registrul general de evidenta al salariatilor din Romania.

Daca ati facut CIM, inseamna ca nu ati inregistrat acest contract la ITM si sunteti buni de amenzi.

Inca o data, pentru presedinte de asociatie se incheie contract de mandat pentru ca a fost ales si mandatat de proprietari sa-i reprezinte.

Presedintele ca membru in comitetul executiv nu se poate angaja pe sine.

Rezolvati legal aceasta problema!
lizica a scris:

Intre Asociatie si d-na Presedinta s-a incheiat contract de munca si are salariu nu indemnizatie.


Intr-un fel sau altul, ceea ce se intampla la asociatia dvs. - nu este in regula si vi s-a explicat mai sus. Mai mult, se vede ca nici proprietarii nu cunosc legislatia, dar aceasta nu este un pacat, este o lipsa si este treaba proprietarilor, dar daca ''vine" ITM-ul si amendeaza asociatia ca nu respectati legislatia, stiti cine plateste amenda? Sigur nu stiti - o achitati dvs. proprietarii, cu toate ca vina apartine alesului...

Apoi, daca in 20 de ani ati tinut doar doua AG, la ce sa va asteptati? Atunci, ori schimbati toata conducerea si alegeti acolo pe cineva care stie ce are de facut si caruia sa-i aprobati o indemnizatie decenta, ori stati in continuare asa si no comment

Repet ce-am spus deja:
- vedeti daca actualul presedinte cunoaste Legea, discutati si vedeti daca mai vrea sa candideze in conditiile impuse cumva de proprietari;
- incercati sa "pregatiti" o persoana care ar vrea sa se ocupe de as. prop.;
- convocati AG extraordinara sau asteptati pana anul viitor in trim. 1 cand au loc AG ordinare si faceti atunci schimbarea;
- in prealabil discutati valoarea indeminzatiei alesilor, discutati cu acestia daca "se baga" avand in vedere valoarea indemnizatiilor;
intocmitile Fisa Postului in asa fel incat sa nu zica ca uite, eu as merita mai mult...

Deocamdata ma opresc aici - in sensul ca ar mai fi de discutat.
Va asteptam cu concluzii scrise...

Succes!
Eu sunt un simplu locatar care a descoperit un lung sir de ilegalitati si falsuri in documente. Nu pot eu anula acest CIM, mai mult aceasta sustine ca este inregistrat la ITM.
Am cerut sprijinul Primariei insa acestia, in afara faptului ca o prelucreaza asupra Legii 230/2007, nu verifica documentele.

Orice solicitare adresata presedintei a unui document (p.v ) sau explicatii cu privire la cheltuieli de intretinere le primesc in 30 de zile timp in care ea le fabrica intrucat acestea nu exista (usor de constatat intrucat nu contin nr de inregistrare )
Ori a folosit un cod COR neadecvat ca sa-l inregistreze in Revisal = fals
Ori nu a folosit niciun cod COR = nu putea sa-l introduca in Revisal = contractul de munca este inutil deoarece nu este luat in evidenta. Mai mult decat atat, poate conta ca un fals atata timp cat el nu este inregistrat in Revisal.

Se incalca Codul Muncii, HG 500/2011.
Puteti reclama la ITM.

Si nu inteleg de ce si-a transformat contractul de mandat in contract de munca deoarece plateste cam aceleasi contributii la stat, ba chiar mai multe un pic.
Faptul de a-si mari salariul (indemnizatia) presupune aceeasi procedura.
Daca anvelopa salariala (in care sunt incluse si indemnizatiile contractelor de mandat) este votata in AG, presedinta putea sa-si mareasca indemnizatia, fara a depasi anvelopa salariala, si o facea in cadrul comitetului executiv, fara sa mai ceara aprobarea proprietarilor care votasera deja o anvelopa maxima.
Daca insa anvelopa nu a fost votata in AG, daca presedinta, prin marirea indemnizatiei (salariului) depaseste aceasta anvelopa, atunci ea comite un abuz, indiferent cum se cheama contractul ei - de munca sau de mandat.



Multumesc frumos pentru raspuns. Adunarea Generala nu se intruneste desi am solicitat in scris anul trecut, ultima a avut loc in 2013 iar noi locatari nu am fost de acord cu marirea salariala. Cat despre ,,anvelopa salariala'' nici nu am auzit, Niciodata nu s-a prezentat un buget iar indiferenta locatarilor i-a permis acestea sa faca toate aceste abuzuri si falsuri.
Presedinta se opune si refuza sa prezinte documente drept pentru care ieri am formulat o plangere penala impotriva acesteia.

Alte discuții în legătură

Care sunt angajatii asociatiei de propietari? maria_carmen maria_carmen In comitetul de conducere a unei asociatii de propietari (presedinte, vicepresedinte, cenzori, membri) cine este platit si cum se calculeaza salariul ... (vezi toată discuția)
Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei de proprietari roxana moldovan roxana moldovan Este obligatoriu ca presedintele asociatiei de proprietari sa fie proprietar in imobilul care face obiectul asociatiei? Daca da, care este temeiul legal? (vezi toată discuția)