avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj, divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj, divort

Buna ziua,
Am si eu o mare rugamite la d-vostra si anume:
-dupa 14 ani de casnicie sunt in proces de divort cu sotul meu(divortul s-a "pornit" amiabil la notar) si in luna august trebuie sa mergem sa ridicam actele care sa ateste ca am divortat.
-copiii, ambii minori vor avea domiciliul la mine de comun acord cu tatal lor.
-dupa finalizarea divortului, imediat adica sotul, meu vrea sa inceapa procedura de partaj....el vrea la notar pe cale amiabila, dar asta ar insemna sa raman cu copiii in strada.Domiciliul copiilor este in ap conjugal, acel ap cu trei camere.
In timpul casatoriei am agonisit un ap cu trei camere cumparat prin credit de la banca. Avansul l-am platit din vanzarea unei garsoniere, a lui cumparata dinainte de casatorie. La acel ap mai avem rate timp de 20 de ani.
Mai avem o garsoniera si o masina. Masina este cumparata cu bani de la parintii mei, dar este pe numele lui.La acest ap, el este platitor si eu copaltitor.
Bun! El doreste sa vanda garsoniera si sa-mi dea 1/2 din banutii luati, apartamentul sa ramana la el si sa plateasca rate in continuare la el, la fel si masina....fiind pe numele lui.
Intrebarea mea este, daca el isi poate da deoparte din ceea ce mi se cuvine dupa partaj, cei 40000 euro, proveniti din vanzarea garsonierei.....avansul apartamentului mai bine zis.
L-am rugat, implorat sa-mi dea voie sa platesc eu restul imprumutului la banca, pt a avea copiii un acoperis asupra capului, dar nu doreste acest lucru, sau doreste, dar zice sa-l despagubesc.....sa-i dau cei 40000 euro, care au fost avansul.
Imi este imposibil sa-i dau acesti bani, pt ca abia as putea obtine aprobarea de la banca sa preiau eu imprumutul.
Intrebarea mea este, daca chiar asa este legal....sa-i dau eu, daca vreau sa raman in ap acel avans.
Va multumesc tare mult!
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 16:59, 30 Iulie 2016
Buna ziua,
Bunurile realizate in perioada casatoriei se impart in parti egale.
Doar daca una din parti poate dovedi ca a avut un aport substantial atunci se pot schimba cotele.
1. La apartamentul de 3 camere e legal sa il impartiti jumatate jumatate si valoarea avansului sa fie a sa.
2. La masina, daca se poate dovedi ca banii provin de la parintii dumneavoastra atunci e doar a dumneavoastra daca nu e jumatate, jumatate indiferent pe al cui nume e inscrisa.
3 Garsoniera fiind bun achizitionat in comun este jumatate, jumatate chiar daca el este platitor si dumneavoastra coplatitor.
daca nu puteti sa cadeti la o intelegere atunci va sfatuiesc sa va adresati instantelor de judecata si sa solicitati partajul. Angajati un avocat care sa va ajute.
Dureaza mai mult dar macar nu plecati cu mana goala dinr-o casnicie in care ambii soti ati muncit.
Cereți notarea în cartea funciară a imobilului ca locuință a familiei, conform art. 321 cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort fara partaj ionutz_alexandru ionutz_alexandru Buna ziua!! Am o speta care suna cam asa : 2soti dau divort dupa o casnicie de 29 ani. Au doi copii majori, unul dintre ei a achizitionat un imprumut de nevoi ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort jovana jovana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti: impreuna cu fostul sot am achizitionat un apartament platind un avans de 9200euro, restul fiind credit. La credit fostul ... (vezi toată discuția)