avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare suprafata teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare suprafata teren

Speta este urmatoarea: am cumparat o casa cu teren, la tara. In contractul de vanzare-cumparare se specifica: " imobilul (...) impreuna cu suprafata totala masurata de 3986,00 mp (suprafata din acte m3800,00 mp) ". Terenul in suprafata de 3986 mp este intabulat pe numele meu, pentru acesta suprafata platesc impozit, iar pe schita cadastrala se specifica faptul ca terenul este ingradit. Deci, la momentul intocmirii schitei cadastarale acolo se afla gardul. Dupa 6 luni de la cumparare, am constatat ca, in urma masurarii, unul dintre vecini a intrat cu cca. 150 mp pe terenul meu. Are un titlu de proprietate pentru 1100 mp, fara cadastru si intabulare. Cu terenul meu are vreo 1186 mp. Eu sunt cumparator de buna credinta, cu cadastru si intabulare. Ce sanse am sa-mi recuperez cei 150 mp, daca cei 1100 mp ai vecinului ar insemna sa intre pe jumatate din acesti 150 mp? Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2016
DanaBrasov, utilizator
Cel mai recent răspuns: DanaBrasov , utilizator 07:30, 2 August 2016
Sanse probabil mari, daca situatia nu este alta decat cea prezentata de dvs. Daca se va ajunge in instanta, se va face o comparere de titluri, intre al dvs. (si al autorului dvs.) si al vecinului si se va disppune in consecinta. Faptul ca v-ati intabulat inaintea vecinului poate fi un avantaj, dar pentru o analiza in concret consultati un jurist.
Multumesc pentru raspuns. Exista pe dosar pe rolul instantei. Scuze, cred ca n-am fost foarte explicita. Faptic, vecinul are ceva mai mult decat 1100 mp, cat are in proprietate. Daca instanta dispune sa-mi restituie in poesesie cei 150 mp solicitati de mine, va avea undeva pe la 1030 mp, deci mai putin decat in acte. Cat de important este faptul ca in contractul meu de vanzare-cumparare se specifica faptul ca mi se transmit 3986 mp, din care doar pentru 3800 a avut acte (cu toate acestea cadastrul este pentru 3986 mp)?
DanaBrasov a scris:

Multumesc pentru raspuns. Exista pe dosar pe rolul instantei. Scuze, cred ca n-am fost foarte explicita. Faptic, vecinul are ceva mai mult decat 1100 mp, cat are in proprietate. Daca instanta dispune sa-mi restituie in poesesie cei 150 mp solicitati de mine, va avea undeva pe la 1030 mp, deci mai putin decat in acte.

Se va face o comparare de titluri, pe baza unor criterii clar stabilite si in lumina intelepciunii sale instanta va decide in consecinta. Acum eu nu stiu ce probe sunt in dosarul respectiv ca sa imi dau cu presupusul mai departe.


DanaBrasov a scris:
Cat de important este faptul ca in contractul meu de vanzare-cumparare se specifica faptul ca mi se transmit 3986 mp, din care doar pentru 3800 a avut acte (cu toate acestea cadastrul este pentru 3986 mp)?

Dpmdv, dat fiind faptul ca diferenta de suprafata a terenului in plus este doar de 4,66%, deci mai mica de 5%, va incadrati in limita trasata de art.1743 Cc, alin.2, si consider ca fiind o vanzarea fara probleme din acest punct de vedere. Insa, ramane in discutie ce am scris in primul paragraf.
Ca instanta va analiza probele "pe baza unor criterii clar stabilite si in lumina intelepciunii sale instanta va decide in consecinta" cred ca este evident. Ideea este ca, avocati ce cunosc legislatia, care au experienta, sa se exprime cu privire la posibilitatea obtinerii unui verdict. Ca cineva sa-mi spuna ca instanta va analiza probele si ca "in lumina intelepciunii sale instanta va decide in consecinta", nu ma ajuta cu nimic.
"(...) art.1743 Cc, alin.2, si consider ca fiind o vanzarea fara probleme din acest punct de vedere" - nu ma refeream la relatia vanzator-cumparator, ci la modul de gandire al instantei, daca paratul va spune "reclamantul nu are decat 3800 mp, si nu 3986,00, pentru restul vanzatorul nu a avut acte.
Probele din dosar sunt Titlul de proprietate al paratului pentru 1100 mp, contractul de vanzare-cumparare (al meu, reclamantul) pentru 3986 mp, o expertiza (ce se va face) care va releva faptul ca o latura de separare a celor 2 proprietati are 39 m si nu 44.43 m, asa cum se specifica in schita cadastrala (intrand pe terenul meu).
Ca urmare, ii rog pe cei care au cunostinte in aceasta speta sa se pronunte cu privire la sansele de reusita, iar daca nu m-am exprimat foarte clar, va rog cereti-mi detalii.
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 2 August 2016
DanaBrasov, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie? gina vornicu gina vornicu Buna ziua! Sunt medic de familie in rural si vecinul cladirii dispensarului unde imi desfasor activitatea a ocupat abuziv acum 5 ani 300 mp din terenul ce ... (vezi toată discuția)
Pozitionare teren Mihut Nicolae Mihut Nicolae As dori un raspuns, in privinta unui teren intabulat cu nr. topo in CF , pe numele socrului meu, iar altui cetatean i s-a intocmit un titlu de proprietate pe ... (vezi toată discuția)
Teren mai putin decat in actul de proprietate Laki2000 Laki2000 - Am decis sa cumpar o casa , dar proprietarul nu avea cadastru. Din masuratori, mi-au iesit insa cu 55 mp mai putin decat in titlu (proprietarul imi ... (vezi toată discuția)