avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... corectitudine intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

corectitudine intre frati

Locuiesc cu sotia si copilul intr-un apartament (49,67mp, evaluat recent de banca la 55000 euro) din Cluj-Napoca, proprietatea soacrei - doua camere, bucatarie, balcon, baie, hol, etaj 3, bloc din anii 80.

Sotia doreste sa devenim proprietarii apartamentului si ne-am decis sa cumparam prin programul Prima Casa un apartament nou construit, pe numele nostru, pentru singurul ei frate, in localitatea Floresti (langa Cluj-Napoca). Apartamentul din Floresti costa 28000 euro (evaluat recent la 28000 euro) si are 43,56mp + balcon 7,51 - tot doua camere, bucatarie, balcon, baie si hol, etaj 2, bloc 2016.

Valoarea contractului incheiat cu constructorul este de 125033 lei, din care fratele sotiei a achitat avansul de 6698 lei. Diferenta va fi platita curand de catre banca (prima casa).

Acea diferenta va fi platita in rate de catre mine si sotie iar suma totala de platit va ajunge la 180000 lei. Este corect sa plateasca si fratele sotiei o parte din acea diferenta?
Iata aici un calcul [ link extern ]

Lasand la o parte diferenta, unul ditre frati ar trebui sa-i mai plateasca ceva celuilalt?
Ultima modificare: Marți, 2 August 2016
alentin, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 04:24, 2 August 2016
alentin a scris:

Este corect sa plateasca si fratele sotiei o parte din acea diferenta?
...
Lasand la o parte diferenta, unul ditre frati ar trebui sa-i mai plateasca ceva celuilalt?

Este corect sa se intample ce v-ati inteles dvs. sa se intample, noi nu avem de unde sa stim ce v-ati inteles.
Spuneti ca desi apartamentul prin prima casa va fi luat pe numele dvs., in fapt el va fi proprietatea cumnatului, astfel incat sunteti in prezenta unui mandat fara reprezentare, adica incheiati un act in nume propriu dar pe seama cumnatului, asa incat pare logic (din cum ati expus povestea) ca toate cheltuielile sa fie suportate de catre cumnat. Ce ar mai fi de zis?

Daca insa, se pune problema ca dvs. ati primit de la soacra apart de 55k si acesta va revine in proprietate odata cu asumarea obligatiei de a plati apartamentul de 28k (ca fiind partea cumnatului primita de la parintii lui), este alta poveste. Puteti considera ca este un calcul corect, de fapt ii veti plati cumnatului jumatate din apartamentul in care locuiti achizitionandu-i un apartament nou, echivalent cu suma datorata.
Toate acestea sunt aspecte ce tin strict de intelegerea dintre dvs. (de fapt dintre frati).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce anume imi revine din cota de 3/20 apartament executat silit ? Toguro Toguro Daca intr-o licitatie scrie asa: Cota de 3/20 dintr-un apartament situat la etaj compus din: la parter debara, la etaj 4 camere, bucatarie, baie, 2 holuri, 1 ... (vezi toată discuția)
Succesiune decedat cu datorii și cu doi copii din căsnicii diferite Raluca colle Raluca colle In urma cu 2 ani, tatal copilului meu a decedat de cancer..În urma decesului copilul său nu a ereditat nimic deoarece nu poseda niciun bun material deoarece ... (vezi toată discuția)
Preturi apartamente impuse la notar marcela26 marcela26 Buna ziua, Am o nelamurire .sper sa ma puteti ajuta. Vreau sa cumpar un apartament la mansarda nefinisat cu o suprafata destul de mare 114 mp.Ideea este ca ... (vezi toată discuția)