avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea 57/2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea 57/2016

Concediul de acomodare intre copil si adoptator se considera vechime in munca? In lege scrie ca se platesc asigurarile sociale, dar nu gasesc daca se constituie vechime in munca sau perioada asimilata.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:19, 2 August 2016
1. Pentru drepturile persoanelor aflate în concediu de acomodare nu se vor datora impozit şi contribuţii sociale obligatorii, exceptând contribuţia la sănătate, ce va fi plătită de autorităţi. Iar perioada respectivă va fi asimilată stagiului de cotizare la obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

2. Perioada concediului de acomodare va fi considerată vechime în muncă, în serviciu şi în specialitate.
www.avocatnet.ro/content/art...


Legea 273/2004
Art. 46^4.

(1) Asupra drepturilor prevăzute la art. 461 alin. (1) nu se datorează impozit şi nici contribuţiile sociale obligatorii stabilite de lege, cu excepţia contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, care se plăteşte în condiţiile art. 461 alin. (5).

(2) Perioada concediului prevăzut la art. 461 alin. (1) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Perioada concediului prevăzut la art. 461 alin. (1) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare şi se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale din sistemul public de pensii se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.

(5) Perioada concediului prevăzut la art. 461 alin. (1) constituie vechime în muncă, în serviciu şi în specialitate, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime carte munca dupa icc 3-7ani mamy86 mamy86 Buna seara,in perioada 3-7ani cum figuram pe cartea de munca?La pensie se pune ca vechime?Cu ce salariu suntem incadrati?Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Pentru perioada concediului de crestere a copilului ccc voi eneficia de contrbutia la fondurile de pensii public si privat? irimih irimih Buna ziua. In perioadele august 2007-august 2010 si august 2012-februarie 2015 am beneficiat de concediu pentru cresterea copilului si implicit si de ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil-inapoi la munca part2 IanosiBea IanosiBea Si inca o intrebare! Daca ma intorc la vechiul loc de munca cat timp sunt obligata sa stau ca sa-mi recunoasca astea 2 ani de concediu de crestere ... (vezi toată discuția)