avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire
Discuție deschisă în Executare silită

poprire

s-a dispus infiintarea popririi de catre instanta de fond, din oficiu, pentru plata pensiei de intretinere.
intrebare: daca plata pensiei de intretinere trebuie sa se faca de la inceputul introducerii cererii de divort, cuantumul sumei poprite pentru recuperarea pensiei restante ce metoda de calcul are la baza?
stiu ca poprirea se face pana la 50% din veniturile salariatului, dar procentul de pana la 50% il stabileste firma care popreste sau exista in practica adoptata o metoda de calcul in acest sens?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:50, 21 August 2009
Firma aplica hotararea judecatoreasca in functie de venitul lunar realizat.
sentinta civila precizeaza si cuantumul si data de la care trebuie sa vi se plateasca pensia de intretinere
Procentul de panal 50% nu il stabileste firma, el este prevazut in codul de procedura civila. Firma nu ii poate retine debitorului toata suma datorata din urma si sa o vireze catre dv daca aceasta suma cu tot cu pensia pe luna respectiva depaseste jumatate din venituri. Deci, suma din urma o veti primi esalonat in urmatoarele luni.
Nu exista o metoda de calcul dar, avand in vedere ca sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere trebuie achitate si retroactiv, atunci angajatorul va aplica poprirea pe veniturile debitorului lunar in cuantum de 1/2 din venitul lunar net, conform dispozitiilor art. 409 alin. 1 lit. a C.pr.civ. În momentul în care s-a ajuns cu plata la zi a sumelor datorate, angajatorul va popri lunar din veniturile debitorului doar suma stabilita cu titlu de pensie de intretinere de catre instanta prin hotarare. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe salariu de la doi executori și hotărâre judecătorească pentru 25% pensie de întreținere. cum se calculează reținerile? jondoe1 jondoe1 Buna ziua,intrebarea mea este/un salariat are poprire pe salariu de la doi executori judecatoresti si o hotarare judecatoreasca de retinere pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie ciobanc ciobanc am o restanta la plata unui credit;sunt pensionara; care este procentul maxim care se poate popri (vezi toată discuția)
Veniturile din ore suplimentare ( cu caracter nepermanent) se executa silit ? ciocotisanradu ciocotisanradu Sunt profesor. Pe langa incadrare am si ore suplimentare precum si salarul de merit ( 15%) Am retineri din salar in executare( de la FISC ) Scoala unde ... (vezi toată discuția)