avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in cazul meu,donatie, act de v-c cu acordul fratelui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in cazul meu,donatie, act de v-c cu acordul fratelui sau contract de intretinere?

Suntem doi frati,din doua casatorii ale tatalui nostru.Tatal meu se considera achitat fata de celalalt fiu al sau din punct de vedere al mostenirii, si doreste sa-mi lase ceea ce detine,actualmente, mie.Mentionez ca tatal meu detine o casa mostenita de la parintii sai, si partea acordata de lege dintr-un apartament pe care il are in comun cu actuala sotie,mama mea.Am primit multe raspunsuri si inca sunt nelamurit.Care varianta este cea potrivita,astfel incat fratele meu sa nu poata contesta in justitie transferul de proprietate: donatie cu acordul fratelui? v-c cu acordult fratelui?(mi s-a spus ca acordul fratelui nu are importanta,deoarece nu-si poate da acordul asupra unui lucru care nu-i apartine.De asemenea, nu detin suma necesara pt o v-c, asa ca ar intra la categoria donatie deghizata), contract de intretinere(intre mine si tatal meu este o relatie de foarte mare incredere).La o estimare a mostenirii de 150.000 de euro, cam care ar fi taxele notariale, estimativ? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 17:48, 20 August 2009
Va multumesc pentru lamurire.Daca fratele meu este de acord cu o astfel de declaratie, ce este de preferat, din punct de vedere al eficacitatii si al pretului : donatie+declaratie sau contract intretinere+declaratie?
Din punct de vedere al pretului cred ca trebuie sa va adresati unui notar, nu stiu exact care este mai ieftina dar cred ca vanzarea cu clauza de intretinere.
Ca eficienta, eu as inclina tot spre vanzare, dar numai daca sunteti sigur ca tatal dvs nu se va razgandi vreodata pe parcursul vietii.
Daca va hotarati sa faceti donatie trebuie sa se mentioneze ca este scutita de raport, dar in cazul decesului tatalui dvs fratele va putea totusi solicita reductiunea donatiei in cota disponibila, adica sa nu i se incalce dreptul demostenitor rezervatar, in timp ce in cazul vanzarii cu intretinere fratele dvs nu va mai putea solicita acest lucru daca da respectiva declaratie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Betarice Betarice Buna ziua, As dori sa stiu daca in cazul incheierii unui CONTRACT DE DONATIE CU REZERVA DREPTULUI DE UZUFRUCT VIAGER intre mine si tatal meu, fratele meu ar ... (vezi toată discuția)
Contractul de donatie ramona74 ramona74 Tata a 3 copii vrea sa doneze, doar unui copil, bunul imobil dobandit prin mostenire legala, motivat de faptul ca donatarul, a platit toate taxele pt ... (vezi toată discuția)
Evitare donatie deghizata veveritz veveritz tatal meu detine o casa, pe care doreste sa mi-o lase mie.mentionez ca tatal meu mai are un copil din alta casnicie, fata de care s-a achitat din punct de ... (vezi toată discuția)