avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... de cand calculam numarul de zile?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

de cand calculam numarul de zile?

Buna ziua,

Am doua intrebari, poate stupide, insa asa ma leg mereu de amanunte:

1. Angajatul isi da demisia specificand 'incepand cu data de 21 august...' (cu titlu de exemplu)
Cele 15 sau 30 de zile de preaviz, incep a se numara din data de 21 august, sau din ziua urmatoare?

2. Facem decizia de incetare a CIM. Conform preavizului, ultima zi de munca este 18 august (cu titlu de exemplu). In decizie scriem 'incepand cu data de 18 august inceteaza' sau 'incepand cu data de 19 august inceteaza'? Ultima zi fiind 18, inseamna ca CIM inceteaza din 19, corect?

Multumesc
Daca ne raportam la Codul Muncii, termenele de preaviz de 15, respectiv 30 de zile calendaristice, au caracter imperativ ca durată maximă ... urmand regulile din Codul de procedura civila ar reiesi 17 zile, respectiv 32 de zile ;)
Da, este un punct de vedere.
De aceea eu am luat in calcul data depunerii ca zi de preaviz efectuata (chiar si cand di-a depus demisie in ultimul minuteal al zilei :D )
dar data de la care inceteaza contractul nu este zi lucrata (eu consider acest lucru regula generala privind data de incatare a uni CIM), deci nu o numar ca zi de preaviz :)
v_florina a scris:

Buna ziua,

Am doua intrebari, poate stupide, insa asa ma leg mereu de amanunte:

1. Angajatul isi da demisia specificand 'incepand cu data de 21 august...' (cu titlu de exemplu)
Cele 15 sau 30 de zile de preaviz, incep a se numara din data de 21 august, sau din ziua urmatoare?

2. Facem decizia de incetare a CIM. Conform preavizului, ultima zi de munca este 18 august (cu titlu de exemplu). In decizie scriem 'incepand cu data de 18 august inceteaza' sau 'incepand cu data de 19 august inceteaza'? Ultima zi fiind 18, inseamna ca CIM inceteaza din 19, corect?

Multumesc

1.
La prima intrebare, problema se pune asa. Angajatul vine astazi 21.08 sa face cerere de demisie. Cu ce data? Si aici sa gandim logic. Eu nu as permite unui salariat sa faca (cine stie la ce ora), cerere de demisie cu aceeasi zi, ci cu data urmatoare, incepand cu 22.08.. Daca ar fi venit pe 20.08 facea cu 21.08 cererea de demisie.
Pentru cazul cu demisia incepand cu 21.08., angajatorul poate sa: fie renunta la termenul de preaviz pe care il acorda angajatul si atunci se dispune incetarea cu data solicitata, fie, cere preavizul legal si atunci, incepand cu 21.08 salariatul este in preaviz 15 zile.

Cele 15 zile se termina, cum ati spus dvs. pe data de 18.08, da? Ce inseamna asta, ca 18 este ultima zi in care angajatul figureaza la serviciu in pontaj, deci este si ziua cand inceteaza cim, deoarece el, pe data de 19.08 poate incepe serviciul in alta parte.

Eu stiu ca prima zi de angajare - lucrata si ultima zi de angajare - tot lucrata, sunt datele care se trec in cartea de munca, care deschid si inchid o perioada la un angajator.
referitor l opinia mea privind faprul ca data incetarii unui contract trebuie sa fie prima zi nelucrata:

exemplu:
incep conrtactul in 01.082009 (prima zi lucrata) si ultima zi lucrata este 10.08.2009

1. daca trec ca zi de incetare a cim data de 10.08 (zi lucrata), ce vechime are angajatul?
2009.08.10 - 2009.08. 01 = 9 zile :"> dar el a lucrat de fapt 10 zile, nu?

Este adevarat ca acele 10 zile apar acum ca vechime in declaratiile la CAS, dar pentru alte situatii in care se calculeaza vechimea din cartea de munca, cum ar fi o vechime in specialitate, se pierde 1 zi.

2. daac am trecut ca zi de incetare 10.08.2009 si omul intra in somaj.
Acordarea soamjului se face cu data incetarii cim, adica cu 10.08 inclusiv.
10.08 va fi atunci si zi platita pe CIM si zi platita de somaj, ceea ce nu este deloc ok :">

3. gramatical interpretand, ziua in care inceteaza conractul este ziua din care drepturile si obligatiile partilor nu mai pot fi revendicate, ziua inm care relatia lor nu mai este activa, nu?
intr-o zi in care prestez munca exista inca activa relatia de munca in baza cim.

Din aceste considerente (si avand in vedre ca mai demult am vazut chiat o instructiune interna translisa cred de ANOFM privind acest aspect), consider ca ziua de incetare a unui CIM trebuie sa fie prima zi nelucrata.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Sunt de acord cu faptul ca ziua de incetare a CIM trebuie sa fie prima zi nelucrata.

Referitor la calcularea preavizului, iarasi sunt de acord cu opiniile conform carora numararea zilelor incepe din ziua urmatoare depunerii cererii de demisie (in cazul in care solicita demisia incepand cu aceeasi zi).
Similar, daca eu in calitate de angajator notific angajatul ca ii inceteaza CIM, preavizul incep sa-l numar din ziua urmatoare.

Cred ca este foarte important cum calculam aceste perioade nu numai in ceea ce priveste aspectul vechimii, dar si pentru alte drepturi ale salariatului, cum ar fi compensarea in bani a concediului de odihna ne-efectuat. Cu atat mai mult este important sa calculam corect atunci cand un salariat isi ia concediu de odihna in perioada de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intocmirea deciziei de incetare a contractului de munca Gianina - Claudia Gianina - Claudia Incep prin a multumi tuturor pentru ajutorul acordat Am o nelamurire cu privire la cum se intocmeste decizia de incetare a unui contract si daca ma ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in revisal desfacere c.i.m. level level Am un angajat care si-a dat demisia in data de 09.08.2011.Perioada de preaviz este 20 de zile lucratoare. La ce data trebuie sa transmit desfacerea ... (vezi toată discuția)
Demisie datata in zi nelucratoare rrramor rrramor Pot inchide un CIM pe baza unei demisii pe care angajatul a datat-o cu data unei zile nelucratoare? Cand o pot inregistra eu in registratura? Multumesc (vezi toată discuția)