avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de handicap

Buna seara,

Ma adresez d-voastra in speranta ca exista totusi o sansa ca problema mea sa-si gaseasca o rezolvare ce mi se pare logica si anume:
- In urma cu 10 ani, mama mea in varsta acum de 70 ani a suferit o interventie chirurgicala in urma careia i-a fost extirpat un rinichi.
Desi a suferit nenumarate internari in spital de atunci, singurul rinichi pe care il mai are fiind si acela destul de afectat, desi au vazut-o de atunci nenumarati medici, nimeni nu i-a comunicat ca poate beneficia de o pensie de handicap deoarece afectiunea de care sufera justifica acest demers.
Dupa 10 ani, afla printr-o minune despre acest drept si se adreseaza forurilor competente pentru a primi acest ajutor.
(mentionez ca este pensionara si are o pensie in valoare de 500 Ron, dupa 24 ani de munca).

Ce mi se pare la limita bunului simt, daca nu ridicol, este ca aceasta comisie de handicap se intalneste din 6 in 6 luni, mama fiind nevoita sa bata spitalele pentru nenumaratele analize cerute (o parte le face contra cost la policlinici cu plata) si asta pentru a dovedi de fiecare data ca nu are un rinichi. Cum este posibil asa ceva?
Este o persoana de 70 ani, diabetica, hipertensiva , cu o pensie de 500 Ron si trece prin tot acest cosmar pentru cei 200 Ron la care are dreptul.
Nu exista nici o posibilitate de a fi incadrata in aceasta grupa de handicap permanent si sa nu fie nevoie de a indura tot acest chin?? Ma gandesc cu groaza la momentul in care nu se va mai putea deplasa singura, cum va beneficia atunci de un drept ce i se cuvine?

Va multumesc pentru orice ajutor mi-ati putea da, ma gandesc la o eventuala cerere catre Ministerul Sanatatii sau memoriu pe care l-ar putea face...O seara buna tuturor..
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:29, 6 Septembrie 2009
Va multumesc pentru precizari doamnelor, multumesc mult si pentru urarile de sanatate ynocenttei.
Doamna consilier Gabriela Pintea spune : ." Sincera sa fiu, nu vad ce ati putea cere ANPH, sa modifice Legea nr. 448/2006?" Mai mult ca sigur ca nu voi reusi acvest lucru, desi, ca multe alte lucruri facute stramb in aceasta tara, si aceasta lege este una schioapa. Si de ce n-ar trebui schimbate astfel de norme si legi odata facute prost?
Cum poate gandi cineva ca mamei mele i-ar creste in timp de 6 luni un alt rinichi sanatos in loc??
Este de prisos sa mentionez ca, in cazul unui astfel de handicat, nu prea sunt sanse ca rinichiul ramas sa functioneze perfect sanatos, acesti oameni au mereu probleme si fac tratament pentru a-i mentine o stare acceptabila de functionare.
In fine, ce sa mai lungesc vorba, voi incerca sa fac acel memoriu pe care mi l-a sugeret ynocentta si sa astept, in speranta unui miracol. Pentru ca miracole au devenit stari de lucruri ce ar trebui sa reprezinte normalitatea intr-o tara.

Va doresc o duminica frumoasa tuturor...


Ultima modificare: Duminică, 23 August 2009
mihaelaak, utilizator
Doamna, aveti dreptate, legile proaste trebuie schimbate. Dar, potrivit art. 74 din Constitutia Romaniei, initiativa legislativa nu pot avea decat Guvernul, deputatii, senatorii sau un numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. La asta ma refeream cand spuneam ca nu vad ce-ar putea face ANPH-ul in privinta legii.

Eu va urez succes, indiferent care va fi institutia careia va veti adresa.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:
ynocentta a scris:
Cu aceasta ocazie ,intr-o succesiune motivata de precizarea etapelor necesare obtinerii unui document medical care sa ateste situatia reala, ,cu mentionarea unui singur act normativ ,pe parcursul a mai multe randuri v-am precizat actul normativ ,care difera de cel precizat de dvs (...)


Legea nr. 519/2002 a fost abrogata prin Legea nr. 448/2006. Deci, difera, corect, dvs. vorbiti despre si conform unor acte normative abrogate, eu despre si conform celor in vigoare.
Potrivit art. 86 din actul normativ-cadru in domeniu, care este Legea nr. 448/2006, persoanele cu handicap sunt incadrate:
-in urmatoarele grade: usor, mediu, accentuat si grav;
-in urmatoarele tipuri: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
Nu exista incadrare in grupe sau in gradele I, II sau III de handicap.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris :Nu exista incadrare in grupe ,sau in gradele ,II,sau III de handicap".
Cu respectul cuvenit distinsei colege,ii aduc la cunostiinta continutul uneia dintre deciziile Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap Comisia Superioara de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti,care constituita in temeiul OG ..,solutionand contestatia formulata la certificatul nr..emis ,examinand pe ...domiciliat stabileste urmatoarele:
A-diagnostic ..
B-Diagnosticul deficientei functionale HANDICAP ACCENTUAT- GR II
C-motivare
D- data ivirii handicapului..
E Prezenta decizie atesta ca d/ldna....este incadrat/a in gradul de handicap ACCENTUAT-GR II
In raport de sustinerile distinsei ,rezulta ca deciziile continand mentiunile referitoare la incadrarea in gr I,II,III,"nu sunt viabile "In aceste conditii , distinsa colega ,care este temeiul legal pe care trebuie formulata contestatia impotriva deciziilor emise de catre mentionata autoritate ?
Pentru doamna care a deschis topicul:
-mama dvs este chemata periodic pentru reexaminare, deoarece legiuitorul considera ca exista o posibilitate de tratament - transplantul renal
-daca mama dvs este prea putin sau deloc deplasabila puteti sa solicitati Comisiei de expertiza sa se deplaseze la domiciliul dansii - trebuie sa le asigurati transportul
-cred ca o insotiti la expertiza - incercati sa fiti in fata comisiei "avocatul" ei,puneti accent pe degradarea accentuata a starii ei de sanatate
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
Florentina Mihaela, utilizator
ptr Florentina M "degradarea accentuata a starii de sanatate" ,se realizeaza strict in baza documenteler medicale si nu a "accentului" sustinut de persoana exepertizata.
Exista posibilitatea ca persoana expertizata sa "puna accent" fara documente ca beneficiaza de orice afectiune devastatoare .situatie in care autoritatile competente in expertiza medicala verifica si consemneaza situatia sustinuta si probata legal nu doar verbal invocata.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru handicap anca curtean anca curtean buna mama mea are boala poliartrita reumatoida seropozitiva in stadiu destul de avansat.A fost pensionata in gradul 2 din momentul primirii diagosticului.si as ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)
Am 20 de ani si sunt bolnav de tbc, ce drepturi am? pensie, ajutor social etc nicopuscasu nicopuscasu Buna ziua, am 20 ani neimpliniti si am fost diagnosticat cu TBC, forma MDR( multidrog rezistenta). In prezent sunt internat la Marius Nasta, Sectia ... (vezi toată discuția)