avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... instructiuni in limba romana - obligatorii???
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

instructiuni in limba romana - obligatorii???

Buna seara
Am facut o comanda pe net la tvproduct pentru o curea Vibra Belt si inca 2 produse (8 mil lei vechi m-a costat "afacerea"), dar cand am desfacut coletul, am avut surpriza sa constat ca niciun produs nu avea informatii in limba romana. Daca la cele doua produse mai mici nu ma deranja , la Vibra Belt nu e acelasi lucru, deoarece presupune montaj, are o multime de suruburi, este o schita, si nu cred ca ma pot descurca fara instructiuni in lb romana. Din cate stiam eu, acest lucru - comercializarea produselor cu eticheta si, eventual, instructiuni in lb romana - este obligatoriu. Va rog sa-mi spuneti daca ma insel.....
Multumesc....
Cel mai recent răspuns: alexcde , utilizator 11:15, 26 Noiembrie 2012
Art. 20 alin. (5) din O.G. nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor: "Toate informaţiile privitoare la produsele şi serviciile oferite consumatorilor, documentele însoţitoare, inclusiv cele referitoare la informaţiile privind securitatea produsului şi instrucţiunile de utilizare, precum şi contractele, inclusiv cele preformulate, trebuie să fie scrise în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi".
Amenda este de la 1.000 la 10.000 lei.
Puteti sa faceti reclamatie la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor, insa inainte incercati sa luati legatura cu firma respectiva...poate se rezolva repede si ii salvati de amenda.
În cazul dumneavoastră se aplică şi prevederile legale privind comerţul la distanţă.,respectiv Ord.130 din 2000.Dacă nu aveţi contract încheiat cu firma furnizoare livrarea către dumneavoastră nu este legală.
Buna ziua,

am si eu o intrebarea referitor la obligativitatea agentilor comerciali privind prezenta instructiunilor de utilizarea in limba romana.
In cazul in care produsul este un premiu castigat in cadrul unei campanii promotionale, se pastreaza aceasta obligativitate?

Multumesc frumos
Premiile, din cate stiu, au acelasi statut ca produsele cumparate. Adica se aplica inclusiv garantia, normele de protectie/siguranta, etc.
Acum doar n-o sa trimiteti premiul inapoi pentru ca n-are instructiuni in Ro, nu ?
As vrea sa stiu daca pot cere o despagubire firmei care mi-a vandut un produs si nu avea instructiunile in limba romana?! (In alte limbi avea!)
Consider ca mi s-a adus un prejudiciu prin faptul ca nu am fost informat corespunzator!
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Etichetare de atentionare in limba romana la produse de papetarie steluta79 steluta79 Buna ziua, Articolele de papetarie si birotica se supun legii A.N.P.C. prin care trebuiesc etichetate cu atentionari in limba romana la fel ca si jucariile? ... (vezi toată discuția)
Traducerea în limba românã a conþinutului etichetelor de pe produse MMMI MMMI am o intrebare absolut toate produsele expuse la raft trebuie sa aiba traducere in limba romana? distribuitorul nu mi le-a dat cu traduceri, eu ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Declaratie de conformitate marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca la achizitionarea unui produs este normal ca unitatea care comercializeaza produsul sa-mi ... (vezi toată discuția)