avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Solutie pentru nerespectarea programului de vizita?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Solutie pentru nerespectarea programului de vizita?

Buna seara!
Ce masuri pot fi luate daca tatal copilului minor nu respecta programul de vizita si nu vrea sa ia copilul la fiecare al doilea sfarsit de saptamana si nici in vacante, asa cum este stabilit in hotararea judecatoreasca?
Dupa divort minora in cursul a sase ani de doua ori a stat la tatal sau cate 2-3 zile. Tatal nu a luat-o niciodata in timpul vacantelor nici macar pentru o zi.
Tatal si copilul se intalnesc zilnic si el considera ca astfel si-a indeplinit astfel obligatiile sale, hoinarind in oras cu ea o ora , doua pe zi. De obicei zilnic vine la noi , ma suna pe telefon indiferent de ora, deranjandu-ma, dar la sfarsit de saptamana dispare. Exista solutie legala pentru asa ceva? Pentru ca el uita ca a fi parinte implică nu doar drepturi ci și nenumărate obligații.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:26, 11 August 2016
Tatăl are doar dreptul de a satisface dreptul copilului la tată, nu şi obligaţia. Deci neuzitarea de un drept nu este sancţionabilă.
Dumneavoastră, ca mamă, aveţi obligaţia să-i asiguraţi tatălui toate condiţiile ca să-şi poată realiza dreptul, când dânsul doreşte să se folosească de acest drept, în caz contrar sunteţi infractoare.
Totuşi, nu înţeleg ce doriţi, copilul se vede cu tata, relaţionează, bănuiesc că este bine dezvoltat psihoemoţional?
Doamna Martonze, dvs nu aveti din pacate cum intelege ca o mama isi doreste ca tatal sa ia copilul in weekenduri si sa-l ia in vacanta. Ca nu prea intelegeti cum e cu programul in care copilul pleaca la tata cateva zile sau in vacanta cu tata cateva zile. Adica chestiuni normale si mai ales dupa cum zice userul prevazute in hotarare.
Da, dvs ati inteles corect. Si copilul ar dori sa mearga cu tatal sau si la bunicii paterni si deseori ma intreaba de ce tatal sau nu o ia niciodata. Ce sa raspund? Eu intotdeauna am vrut sa aiba relatii cu tatal pentru ca sunt constienta ca un copil are nevoie si de tatal sau, dar cred ca nu sunt obligata sa stau la dispozitia fostului meu sot oricand doreste el. Vine la domiciliul meu, ma suna la orice ora si orice zi. De aceea este stabilit un program sa respecte pentru ca si eu am o viata si deja e hartuire ceea ce face. Dar se pare ca numai drepturile parintelui nerezident sunt aparate :) Daca nu -l las pe tatal sa vada copilul sunt infractoare , asa cum a scris doamna Martonze. Dar daca el nu respecta programul si nu-si indeplineste oligatiile ce se intampla? NImic.
Multumesc pentru raspuns d-na Martonze . Eu cred ca nu am obligatia sa-i asigur tatalui sa realizeze dreptul sau oricand doreste el, ci numai asa cum e stabilit in hotararea judecatoreasca. Dar dansului nu-i convine sa stea cu minora zile intregi si sa aiba grija de ea de dimineata si pana seara, cand e sanatoasa sau cand e bolnava, etc....., pur si simplu el fuge de raspundere.
Martonze a scris:

Tatăl are doar dreptul de a satisface dreptul copilului la tată, nu şi obligaţia. Deci neuzitarea de un drept nu este sancţionabilă.
Dumneavoastră, ca mamă, aveţi obligaţia să-i asiguraţi tatălui toate condiţiile ca să-şi poată realiza dreptul, când dânsul doreşte să se folosească de acest drept, în caz contrar sunteţi infractoare.
Totuşi, nu înţeleg ce doriţi, copilul se vede cu tata, relaţionează, bănuiesc că este bine dezvoltat psihoemoţional?


Din moment ce tine legaturi cu copilul asda cum tine tot e bine.
Ca va deranjeaza e o problema dar nu cred ca o veti putea rezolva decat daca veti crea probleme si nu are sens...zic eu...

Fiecarui drept ii revine o obligatie corelativa.
Oricat de straniu s-ar aplica de instantele dreptul familiei legea ( drept civil se numeste acum dreptul familei) este incontestabil sub aspectul acuratetei juridice ca nu se poate sustine altfel.
Deci, solutii juridice se pot gasi... in speta aceasta eu zic ca este bine sa o lasati asa...daca copilul se bucura asa...

E si deranj sa faceti ceva si nici nu cred ca veti rezolva in concret problema chiar daca juridic se poate rezolva...
Daca tatal o tine pe a lui...nu va veti intelege si veti altera relatia cu minorul...
Ultima modificare: Joi, 11 August 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Program vizita minor Robertzap14 Robertzap14 Buna ziua , Daca este pe rol un dosar pt stabilire domiciliu minor ( recunoscut de tata , relatia \"parintilor\" fiind concubinajul), tata poate primi drept ... (vezi toată discuția)
Procura notariala iesire din tara cu un minor, posibile consecinte refuz b.claudia89 b.claudia89 Fosta sotie,doreste sa ii platesc banii de pe bilete si rezervarea pt concediu,pt ca nu am vrut sa ii dau procura pt a iesi cu baiatul din tara.Instanta ma ... (vezi toată discuția)
Program de vizita nerespectat de parintele nerezident guest3333 guest3333 Exista posibilitatea de sanctiune dpdpv legal a parintelui nerezident care nu isi respecta programul de vizita? De ex. parintele nerezident are de sambata de ... (vezi toată discuția)