Buna seara!
Ce masuri pot fi luate daca tatal copilului minor nu respecta programul de vizita si nu vrea sa ia copilul la fiecare al doilea sfarsit de saptamana si nici in vacante, asa cum este stabilit in hotararea judecatoreasca?
Dupa divort minora in cursul a sase ani de doua ori a stat la tatal sau cate 2-3 zile. Tatal nu a luat-o niciodata in timpul vacantelor nici macar pentru o zi.
Tatal si copilul se intalnesc zilnic si el considera ca astfel si-a indeplinit astfel obligatiile sale, hoinarind in oras cu ea o ora , doua pe zi. De obicei zilnic vine la noi , ma suna pe telefon indiferent de ora, deranjandu-ma, dar la sfarsit de saptamana dispare. Exista solutie legala pentru asa ceva? Pentru ca el uita ca a fi parinte implică nu doar drepturi ci și nenumărate obligații.
Este si o obligatie parinteasca.
Oricarui drept ii revine o obligatie corelativa.
In dreptul familiei insa nu prea se merge pe lege...
Se merge aiurea cumva...
E adevarat ca nu ar putea fi condamnat penal conform practicii judiciare actuale daca nu respecta programul de vizita dar in functie de modul in care este redactat dispozitivul hotararii judecatoresti se pot schimba lucrurile...as considera eu...
Nu m-a interesat acest aspect pana acum deoarece mamele zic merci daca tatii nu le streseaza dar la o analiza atenta nu m-as mira sa se poata ajunge chiar la o norma penala care sa fie incalcata de tata...
Sa nu uitam ca obligatia parinteasca exista...si desi nu este trecuta ca si abandon de familie in legea penala o astfel de conduita a parintelui, se poate ajunge la o nerespectare a unei hotarari judecatoresti...
De aceea ziceam ca in functie de cum este redactat dispozitivul hotararii se poate ajunge la incidenta legii penale.
Cred ca ati inteles in mare ideea.
Este insa destul de complicat deoarece instantele nu se stie cum ar reactiona desi este clar faptul ca oricarui drept ii revine o obligatie corelativa legala.
Si in teoria dreptului in anul I la drept se invata asa ceva.
Deci, este ceva elementar as zice eu...dar multi juristi uita ce au invatat in anul I la drept sau pur si simplu nu au invatat...ca nu si-au dat seama cat important poate sa fie...ca sa stie...teoria dreptului...
Multumesc. Inteleg ca posibilitatile de a se lua masuri legale sunt cam limitate :(. Eu chiar vreau ca fata sa fie in relatii bune cu tatal sau si nu stiu cum poate fi depasita aceasta situatie :(