avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj bunuri comune in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj bunuri comune in timpul casatoriei

Buna dimineata,
Va rog, mai ales datorita faptului ca temporar nu locuiesc in Romania si nu pot consulta un avocat cu urmatoarea problame, sa imi un sfat : In urma cu 17 ani m-am recasatorit cu o femeie ce am crezut ca va fi adevarata jumatate a vietii mele. Nu am avut nimic impreuna, saraci ca marea medie a romanilor. Ea are o fata dintr-o casnicie anterioara pe care am crescut-o si iubit-o ca si pe copilul meu. Datorita starii noastre materiale precare am decis sa lucrez in strainatate. Actualmente lucrez intr-o multinationala cu puncte de lucru in “zonele fierbinti” ale globului pamantesc, mai bines spus, in teatre de razboi.
In tot acest timp am realizat o stare materiala cu mult peste medie, datorita salarizarii exceptionale. In urma cu 3 luni fata noastra s-a casatorit si, impreuna cu sotul sau, incearca sa puna bazele unei afaceri dar…pe banii mei. Am refuzat categoric sa imi pun economiile la “bataie” plus ipotecarea bunurilor ce le am. Sotia insita sa ii “ajutam” daree u nu pot arunca o suma impresionanta pentru un vis irealizabil. Drept urmare, sotia a decis , deocamdata suntem in “negocieri”, partajarea bunurilor realizate (exclusiv din munca mea) ca banii rezultati sa ii investeasca in afacerea fetei.
Intrebarea mea este : ce pot face sau in ce masura imi pot salva conturile si proprietatile (sau cea mai mare parte) in urma unei asemenea actiuni. Sunt convins ca sotie va intent actiune de divort (inca nu am cunostinte daca a fost demarata). Poate fi considerat faptul ca , lucrand atata vreme afara, venind doar cateva saptamani pe an acasa, se poate considera ca “ separare in fapt”
Cel mai recent răspuns: catalin_2016 , utilizator 15:37, 18 August 2016
Sigur ca doresc sa cer procentul maxim. Spun aceasta pentru ca (revin - sotia are salariul minim pe economie in acte si cred ca si in realitate ) pot face dovada ca nici o factura esentiala (am aproximativ toate facturile importante) au fost platite de mine: pamantul cumparat, materialele de constructie, etc. s-au cumparat exclusiv de mine , din veniturile realizate exclusiv de mine. O sa vi sa para ciudat dar eu, de cand lucrez in afara, niciodata nu i-am cerut sotiei un leu ( am considerat ca banii "ei" sa ramana ... ei pt nevoile personale si ale fetei si niciodata nu am intrebat cat castiga - prostie?!) In plus pe 3 carduri personale (adica pe numele meu , unul in lei, doua in euro) ii vars lunar (aproximativ) sume cifratate la 1800-2000-2500 euro. Sotia nu are acces la conturile mele datorita "mainiii-prea-largi" pe care a dovedit-o de-a lungul timpului.
In concluzie : toate bunurile imobile si mobile au fost achizitionate exclusiv de mine fara nici o contributie dovedita (sau dovedibila) din partea sotiei. Nici o utilitate (apa, curent, etc.) nu a fost platita de sotie deoarece totul se face de catre mine prin virament bancar.Nici o contributie "externa" nu a existat din partea ei. Firmele ce au lucrat pt mine au fost platite exclusiv de mine.
Va multumesc in avans pentru comentarii sau sfaturi !
Trebuie sa convingeti instanta nu pe noi utilizatorii site -ului.Nu cred sa obtineti 100% din bunurile comune chiar daca sotia are venituri reduse nu inseamna ca nu a contribuit si ea cu salariul ei la nevoile casniciei.Nu conteaza prea mult ca facturile sunt pe numele dvs .doar daca erati concubini conta .Oricum sfatul meu e sa va angajati un avocat care stie ce trebuie sa faceti ca sa aveti succes.
Sunt de parere ca sfatul de mai sus este foarte util si pertinent.

Problema cu veniturile este destul de complicata din punct de vedere juridic deoarece poate depinde de mai multe lucruri.Intr-un astfel de proces pot fi valabile ambele variante in functie de situatia concreta.

La gospodaria casnica se tine cont si de contributia in natura a celuilalt sot si depinde de probele care se vor administra la proces.
Fiecare proces este diferit de altul in felul sau si trebuie gandita strategia care va trebui adoptata dar trebuie gandita si apararea care s-ar face de celalalt sot si ce probe ar propune acesta in aparare.

Buna dimineata. Poate nu are importanta ce spun acum, dar cred ca ar fi util ca de acum inainte sa nu mai virati bani in contul stiut si poate ar fi util sa va retrageti banii pentru a nu avea acces la retragere. Si da puteti cere cota majorata la partajare.
Si nu mai continuati sa-i "varsati lunar" 1800-2500 euro daca aveti impresia ca doreste divortul.Sotia nu se descurca din veniturile dansei?oricum sunt sume prea mari pt nevoi personale.
Fata casatorita sa se descurce impreuna cu sotul, exista credite si alte surse de finantare si nu toata lumea trebuie sa marseze pe afaceri.Sa fie multumita ca ati crescut-o ca pe fiica dvs nu sa emita pretentii si mai mari.Uneori omul bun e luat de prost.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
ContSters344547, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme divort cry_baby cry_baby Salve! As dori un punct de vedere referitor la modalitatea de partajare de catre instanta a bunurilor comune, in cazul unui divort. Bunuri comune: 1 ... (vezi toată discuția)
Partaj lupufor lupufor buna ziua, in 2010 am achizitioanat un imobil cu avans 30% (aport comun al nostru ca soti) si 70% credit imobiliar. Din 2010 si pana in prezent toate ratele ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort sictiran sictiran Divortul s-a pronuntat cu acordul partilor si incredintarea copiilor mamei. Apartamentul este bun comun cu contributia exclusiva a sotului insa, ... (vezi toată discuția)