avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca suplimentara-drept sau obligatie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca suplimentara-drept sau obligatie?


Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 112.
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

Intrebare: munca prestata in conditiile art.120, fara a fi voraba despre situatiile execptionale prevexute la alin. 2, este un drept al salariatului sau o obligatie? Dreptul de a opta/alege in esenta e un drept...
Sa nu confundam cerintele legale pt participare la un concurs de angajare,comunicate intr-un anunt oficial de angajare,in care cu siguranta asa ceva nu apare,cu ceea ce comunica verbal un angajator concurentilor aflati in sala de concurs !
Mi se pare o exagerare fara suport ingrijorarea dvs.
Asteptati sa fiti declarat admis si daca in momentul in care vi se va face informarea cu privire la clauzele contractuale programul de munca va fi 12/24 si acest fapt nu este in concordanta cu dorinta dvs nu semnati contractul de munca !
De altfel ,de obicei un candidat se informeaza cand isi depune dosarul de concurs asupra mai multor aspecte ce tin de activitatea ce o vor desfasura.
Radamante a scris:

Atunci un angajator nu pote pune pune drept criteriu specific la concursul de angajare renuntarea la un drept din Codul muncii...:.....


Nu este o renuntare la drept un astfel de aspect.

Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.


@Radamante:
Nu cred ca un angajator a pus o asemenea conditie intr-un anunt public de angajare ! Este o exagerare ! Si daca sa presupunem ca ati vazut asa ceva ,de ce ati mai acceptat sa intrati in concurs si nu ati depus o contestatie in care sa sesizati ca in anuntul de angajare apare o conditie abuziva?
Nu, nu apare atat de brutal . Formularea oficiala este :"disponibilitatea de a lucra peste program". Dar este acelasi lucru. O asemenea conditie initiala de departajare nu poate fi pusa.
Nu este incorect ca in anunt a aparut o formulare de tipul :'disponibilitate de a lucra peste program",practic ati fost informat in acest mod ca la acel loc de munca se poate sa fiti solicitat sa efectuati ore suplimentare .,care dupa cum se stie in anumite conditii reglementate de Codul Muncii nu sunt ilegale.
Daca considerati ca nu va incadrati in profilul candidatului solicitat de acel angajator,nu va obliga nimeni sa concurati,nu este vorba despre nicio discriminare in acest caz!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! dacă lucrezi în construcții ești obligat sa mergi ... GabiS24 GabiS24 Bună ziua! Dacă lucrezi în construcții ești obligat sa mergi sâmbăta la munca? Chiar dacă în contractul tău de munca scrie ca doar 8 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Amenintare angajator tintadanut tintadanut Buna seara! Pot fi dat afara daca nu doresc sa efectuez oresuplimentare? Mentionez ca sunt obligat sa efectuez aceste ore prin chemat de acasa nu in condita ... (vezi toată discuția)
Oficiere casatorie sambata ori duminica Justitiarul711 Justitiarul711 Poate primarul sa oblige legal ofiterii de stare civila delegati sa lucreze sambata, duminica ori in zilele de sarbatori legale, zile care prin lege sunt ... (vezi toată discuția)