Suntem doi mostenitori. Masa succesorala include doua proprietati. Anul trecut in vara am scos certificatele de calitate.
Acum am dori sa vindem o proprietate din cele doua mostenite.
1. Putem vinde doar aceasta proprietate, prin vanzarea drepturilor succesorale sau vanzarea drepturilor succesorale obliga la vanzarea intregii mase succesorale/cota-parte indiviza din intreaga masa?
2. Conform art. 1103, alin. 1 din Codul Civil, dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de 1 an de la data deschiderii succesiunii... Acum, fiind un pic mai mult de un an de la emiterea certificatelor de calitate, acest aspect ne-ar putea impiedica de la instrainarea bunului discutat?
punctul 1 nu are nicio legatura cu punctul 2. Prin eliberarea certificatelor de calitate ati acceptat succesiunea. Daca doriti vanzarea unui bun individualizat cuprins in masa succesorala trebuie sa suplimentati certificatul de calitate de mostenitor si de abia apoi facand intabularea acestuia sa l vindeti. Drepturile succesorale se refera la intreaga masa succesorala, cota parte din aceasta insa nu la bunuri individualizate.
Certificatul de mostenitor intabulat este o conditie sine qua non pentru instrainarea unei proprietati.
M-am gandit ca la momentul eliberarii certificatelor de mostenitori intabulate, am putea face vanzarea drepturilor succesorale pentru acea proprietate.
Deci ar trebui sa vindem drepturile succesorale pentru intreaga masa neputand vinde drepturile noastre doar pentru acea proprietate?