avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare mostenire Buna ziua, In urma decesului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare mostenire Buna ziua, In urma decesului parintilor nostri, ...

Vanzare mostenire
Buna ziua,
In urma decesului parintilor nostri, am mostenit impreuna cu ceilalti 3 frati ai mei, 1 teren intravilan cu casa si un teren extravilan. Conform
certificatului de mostenitor avem fiecare cate o cota de 1/4. Niciunul dintre aceste imobile nu are cadastru si intabulare.
Intrebarea mea este daca pot sa vand drepturile mele succesorale unuia dintre frati , fara cadastru si intabulare
Cel mai recent răspuns: regal service , utilizator 12:45, 30 Noiembrie 2020
Nu.
Va multumesc pentru raspuns.
Poate ca nu m-am exprimat eu corect.Intrebarea mea este daca pot sa-i vand fratelui meu intreaga mostenire cu drepturi si obligatii asa cum este reglementata in Codul Civil, iar atunci cand se va face cadastru si intabularea acestea sa fie pe numele lui pentru jumatate din mostenire



Aveati ca varianta sa renuntati la mostenire, dar, intr-adevar, atunci cota dvs s-ar fi impartit in mod egal intre toti fratii. La fel, aveati ca varianta, ulterior acceptarii succesiunii dar pana la dezbaterea acesteia (emiterea certificatului de mostenitor) sa vindeti (sau sa donati) drepturile succesorale ale dumneavoastra fratelui, astfel incat acesta sa mosteneasca si cota dvs..
Daca s-a emis certificatul de mostenitor, sunteti coproprietar, asta insemnand ca partea dvs din mostenire a intrat in patrimoniul dvs. Ca sa o instrainati acum in orice mod, trebuie sa va inscrieti cota din dreptul de proprietate in cartea funciara si apoi sa incheiati un act in forma autentica.
Puteti sa vindeti "mostenirea" in conditiile art 1747 Cod CIvil, adica "dreptul de a culege o moştenire deschisă sau o cotă din aceasta." dar asta numai cu privire la bunurile care fac parte din masa succesorala pentru care nu s-a emis certificat de mostenitor, si nu au fost, deci, "culese".
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2020
MihailZC, utilizator


regal service a scris:

Va multumesc pentru raspuns.
Poate ca nu m-am exprimat eu corect.Intrebarea mea este daca pot sa-i vand fratelui meu intreaga mostenire cu drepturi si obligatii asa cum este reglementata in Codul Civil, iar atunci cand se va face cadastru si intabularea acestea sa fie pe numele lui pentru jumatate din mostenire






Am inteles întrebarea dvs, și raspunsul este nu.
Odata ce succesiunea a fost dezbătută și ati acceptat-o, înțelegând să vă însușiti calitatea de moștenitor, ati devenit proprietar pe o cota indiviza, în baza certificatului de moștenitor.
Deci la momentul asta, nu se mai pune problema vânzării drepturilor succesorale. Pentru ca dreptul succesoral deja l-ati exercitat.
Se pune în discuție înstrăinarea cotei dvs pe care ati mostenit-o și pe care sunteti proprietar.
Iar aceasta înstrăinare nu este posibilă fără să aveți documentație cadastrala și intabulare.
Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpărare moștenire nedezbătută. care este calea cea mai puțin costisitoare? Petro2 Petro2 Cum fac sa cumpar o mostenire care inca nu e dezbatuta? Este vorba despre un teren si as vrea sa cumpar jumatate din el. Nu are carte funciara. Cum as putea ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli cadastru si intabulare teren arabil arlandh arlandh Buna ziua! In baza Legii 18/1991 a fost emis titlul de proprietate pentru 6 ha teren arabil, avand ca autor pe bunicul (decedat) si ca mostenitori pe 2(doi) ... (vezi toată discuția)
Moștenire, cedare drepturi în favoarea altui moștenitor Daniel.iulian Daniel.iulian Suntem trei frați moștenitori ai mamei, avem de la notar actele de acceptare a moștenirii.Cum as putea sa îi cedez partea mea unuia dintre frați și ce ... (vezi toată discuția)