avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Semnificatie fapt pagubitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Semnificatie fapt pagubitor

Conform Codului Civil: Dreptul la actiune se prescrie într-un termen de un an, socotit din ziua în care cel vatamat a cunoscut faptul pagubitor, însa nu mai târziu de 3 ani de la data când s-a savârsit fapta prin care s-a cauzat prejudiciul. Prescriptia este suspendata prin exercitarea actiunilor si cailor de atac prevazute de lege pentru înlaturarea efectelor faptei pagubitoare.
Termenul de prescriptie de un an se raporteaza la faptul pagubitor. Ce semnifica faptul pagubitor: prejudiciul suferit sau fapta ilicita (ex. omisiunea unei inscrieri in cartea funciara) ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:15, 18 August 2016
Termenul de prescriptie de un an se raporteaza la data în care cel vătămat a cunoscut faptul pagubitor. Sintagma fapt pagubitor, adica fapta generetoare de prejudiciu, implica desigur doi termeni : fapta si prejudiciu. Se are in vedere linia din dreptul comun, teoria generala a obligatiilor, respectiv existenta celor 4 cerinte : vinovatia (culpa in cazul dvs.), fapta, prejudiciul si legatura de cauzalitate. Norma juridica este :
Articolul 1.357 - Condiţiile răspunderii
(1) Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare.
(2) Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.

Ce am subliniat, sunt tocmai cerintele pe care vi le-am expus initial. Ok?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Produse deteriorate in magazin de catre clienti - cine plateste ? gelucris gelucris Buna seara , Ce lege protejaza vanzatorul in cazul in care un client deterioreaza un produs in magazin din neatentie sau cu buna stiinta ? Poate fi obligat ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca florin40 florin40 ce pot face daca din cauza unor angajati ai angajatorului nu am putut lua indemnizatia de somaj de aproape 2 luni,din cauza ca nu stiu sa completeze niste ... (vezi toată discuția)
Temei legal? ovidana ovidana Un angajat a creat societatii un prejudiciu major in urma unui accident rutier produs din culpa exclusiva a acestuia, astfel autocamionul condus de catre ... (vezi toată discuția)