avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic? nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic? nelamurire

din anumite motive firma la care lucrez a trimis o anumita parte din angajati in somaj tehnic...insa acest lucru este doar in acte pt ca noi continuam sa ne desfasuram activitatea in mod normal...suntem chemati la serviciu si continuam sa muncim 8h/zi....este legal asa ceva? din moment suntem dati in somaj tehnic pe o anumita perioada...asa ar inseamna ca firma ar trebuie sa isi inceteze activitatea pe acea ramura,iar noi daca asa am dispus cu angajatorul sa fim la dispozitia lor oricand pt reinceperea activitati...insa noi continuam sa muncim....ce organe ar trebui sesizate in caz caz..daca firma isi desfasoara activitatea ilegal...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:52, 22 August 2009
...sa inteleg ca firma isi desfasoara activitatea ilegal... pe decizia de suspendare a contractului este stipulat art.52 alin 1 lit.d), art 53 alin.1 sin Codul Munci, coroborat cu O.U.G 28 din 18.03.2009..... dupa ce am cititit aceste articole am ramas in ceata de tot deoarece ele zic asa:

ART. 52 - Suspendarea din initiativa angajatorului

d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, FARA INCETAREA RAPORTULUI DE MUNCA, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

IN ACEST ARTICOL SE PRECIZEAZA FAPTUL CA SE POATE SUSPENDA CONTRACTUL FARA INCETAREA RAPORTULUI DE MUNCA....IAR IN ART 53 PRECIZEAZA DOAR FAPTUL CA TREBUIE SA FI LA DISPOZITIA ANGAJATORULUI... NU MAI INTELEG NIMIC...INSA O SA INCERC CA FAC 0 SESIZARE LA ITM

ART. 53 – Indemnizatia pe perioada intreruperii temporare a activitatii angajatorului

(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

NU AR FI O MARE PROBLEMA INSA EU LUCREZ CU GESTIUNE PE BAZA DE SEMNATURA ...SI NU MI SE PARE CORECCT SA SEMNEZ ACTE PE CAND CONTRACTUL MEU II SUSPENDAT...CUM POT EU SA SEMNEZ ANUMITE ACTE...CAND EU PRACTIC SUNT SUSPENDATA....
X-(

:"> ....
1. Nu e nici o inadvertenta, v-ati incurcat in termeni. Raportul de munca este dat de CIM, acesta nu este incetat este suspendat deci salariatului nu i-a incetat raportul de munca, i s-a suspendat.
2. Iata ce spune Codul muncii:
Art.49 (2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
"(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne." (O.U.G. nr. 65/2005)
3. Suspendare CIM = suspendare prestare munca + suspendarea platii salariilor.
4. "Somajul tehnic" se incadreaza la alin.(3), unde a intervenit OUG 28/2009, dar nicaieri nu se spune ca salariatii trebuie sa vin la serviciu in aceasta perioada.
5. Codul muncii si CCMUNN precizeaza ca in CCM se va defini ce inseamna "salariatii se afla la dispozitia angajatorului".
6. Aveti dreptate: sunteti cu CIM suspendat dar semnati acte oficiale!?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic D Tiberiu D Tiberiu Buna seara, As dori sa aflu daca trimit un angajat in somaj tehnic pe 30 zile, angajatul ce dezavantaje ar avea sau ce are de pierdut ? (ex. pierde din ... (vezi toată discuția)