avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj dupa divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj dupa divort

soacra-mea a avut un apartament cumparat de ea prin 2003. dupa ce s-a recasatorit in 2009, dupa 3 ani a vandut apartamentul cu 40000 euro. a cheltuit 10000 euro pe lucruri personale impreuna cu noul sot dupa care a cumparat un nou apartament cu 30000 euro. sotul actual nu are pe numele lui nimic, toate bunurile sunt detinute de mama sa, tatal e decedat (apartament la oras si casa la tara). In caz de divort, el primeste jumatate din noul apartament sau soacra-mea il pastreaza pe tot, avand in vedere ca l-a cumparat din banii proveniti din vanzarea unui bun al sau detinut anterior actualei casatorii?
Cel mai recent răspuns: ContSters344547 , utilizator 09:45, 22 August 2016
Baiat destept noul sot al soacrei dvs ! Daca nu s-a facut mentiune in actul prin care a cumparat, ca banii provin din vanzare anterioara a bunului soacrei, atunci este o problema, caci exista prezumtia ca bunul este comun, iar rasturnarea prezumtiei ii revine soacrei (sau mostenitorilor ei, la o adica). Nu este imposibil, dar nici usor nu va fi, asta e !
Buna ziua,
In caz de divort si partaj soacra va trebui sa demonstreze ca TOTI banii din noul apartament provin din vechiul apartament actualul sot ne avand participare.
cam delicata poveste.
Ar fi de preferat ca sa incheie un act notarial din care sa rezulte ca actualul sot nu a avut nicio participare financiara la achizitionarea imobilului si nu are pretentii.
Art. 340

Bunurile proprii

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:


g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;

Poate cere in instanta sa se constate ca e bun propriu. Cum opereaza prezumtia ca bunul e comun de la data cumpararii lui , calitatea de bun propriu trebuie dovedita.

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2016
gi-jane2, moderator
Daca apartamentul s-a cumparat din banii proveniti din vanzarea unui alt imobil care era bun propriu in caz de judecata se va avea in vedere acea suma de bani.

Procesul se va judeca pe baza de probe.
Eu cred ca si notarii au o vina ca nu intreaba cumparatorii de unde provin banii.Ar trebui sa fie obligatoriu aceasta mentiune in contractele de v-c ca sa se evite pe viitor procese de partaj inutile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort/partaj palada.elena palada.elena Buna ziua. As vrea sa ma lamuriti in cateva situatii. [b]Intrebarea 1.[/b] In anul 2006 soacra mea a vandut un apartament. Suma rezultata in urma vanzarii ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa (doar pe numele meu) din bunuri imobiliare pe care le detineam inainte de casatorie verdedeverde verdedeverde As dori sa cumpar un bun imobiliar (casa) cu bani proveniti din vinderea altor bunuri imobiliare (casa +teren) dobindite de mine, inainte de casatorie. Sotia ... (vezi toată discuția)
Apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect de partaj? idsix idsix Am o locuinţă în proprietate, achitată integral si intenţionez să mă căsătoresc. Întrebări: 1. În cazulunui divort, locuinţa - proprietatea mea, ... (vezi toată discuția)