avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot sa nu dau datele la politie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot sa nu dau datele la politie?

Avand in vedere ca politia divulga, fara exceptii, numele celui care reclama telefonic ceva, spune celui reclamat ca eu l-am reclamat si ala se razbuna in fel si chip apoi, avand in vedere ca exista o lege a protectiei datelor cu caracter personal, as dori sa stiu daca exista vreun temei legal si care este acela pentru a nu mai comunica eu datele mele personale cand apelez pentru a constata politia o contraventie.
Cum ma pot apara si totusi chema politia sa isi faca treaba pentru care sunt platiti fara a ma pune pe mine in pericol.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Sever Simion , Consultant resurse umane 10:38, 22 August 2016
Conform art. 26. din Legea nr. 218 din 2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, Poliția Româna operează date cu caracter personal și are înregistrate coduri date personale cu caracter personal (ce se regăsesc pe unele din documentele emise către persoanele fizice și juridice).
Este posibil ca unii polițiști să nu facă cinste intituției din care fac parte (așa ca și-n alte instituții publice), dar sunt și profesioniști.
ORDONANŢĂ nr.27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, predeve:
,,art. 7. - Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecut datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi vor fi clasate potrivit prezentei ordonanţe.''
Părea mea este că pentru dovedirea faptelor contravenționale (unde pericolul social este redus) și cele penale, poliția trebuie să fie sprijinită de toți cetățenii pentru care lucrează (așa ca-n Germania, Austria, etc.). Cu ocazia apelului telefonic prin care sesizați aceste fapte contravenționale, menționați și faptul că divulgarea numelului d-voastră v-ar aduce mari prejudicii (explicați că personajul este violent, este cunoscut opiniei publice ca având antecedente penale, etc.). În situația în care d-voastră aveți de suferit ca urmare a unor divulgări ale unor polițiști, sesizați D.G.A. de pe raza județului d-voastră. Detalii aici:[ link extern ]
Pentru faptele penale (unde pericolul social este mult mai mare), Codul de procedură penală protejează cetățeanul ce sesizează astfel de fapte, prin instituția martorului protejat, colaborator, etc.
cu respect,
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
Daca dv ati comunicat politiei telefonic o anume stare de fapt,ati comunicat datele dv de identificare ?
Este de inteles ca daca dv reclamati pe X pentru o anumita fapta,este logic ca respectiva persoana reclamata sa realizeze ca daca este chemat la politie ,aceasta a fost sesizata si se datoreaza strict reclamatiei dv
Nu doamna, nu aveti dreptate. Dna Ynocenta, la dvs. ma refer. Vecin nesimtit face gratar langa bloc, imi intra fumul in casa, sun la politie, de unde sa stie el ca eu am sunat cand sunt in bloc peste 100 de oameni???

In ceea ce priveste raspunsul dnei Daniela, TOTI politistii divulga numele celui care face reclamatia. Daca ii reclami la directia indicata, ce probe am eu ca au divulgat? Ca doar ei stiu sa se protejeze si nici nu pot cita pe vecinul furios ca l-am reclamat ca doar n-o fi ala prost sa recunoasca si sa depuna si marturie scrisa, doar mai are nevoie de politaiul respectiv, nu -l baga in probleme.

Indicarea violentei vecinului am folosit-o, chiar nu merge, tot spun.
Asta sa fie o infractiune de abuz in serviciu? Cam asa arata?
De ce capii de la MAI nu iau masuri sa concedieze pe cei care fac polististi fiind infractiuni?
Sau cumva e politica pentru ca vor sa terorizeze populatia si sa descurajeze apelurile la politie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politisti romani care sfideaza problemele cetatenilor viorel38 viorel38 Am avut o experianta absolut neplacuta cu Politia Romana, si am ramas cu un gust amar … Un individ din blocul vecin, tinea probabil ceva chef si avea ... (vezi toată discuția)
Este legal ca politistul judiciar sa emita ordonanta de incepere ... edanes_ro edanes_ro Este legal ca politistul judiciar sa emita Ordonanta de incepere a urmaririi penale, in conditiile in care procurorul dispune, actele de dispozitie sunt ... (vezi toată discuția)
Fapta penala sau nu? xuser xuser daca afirmi prin telefon la un \"prieten\" sau verbal in fataa unor cercuri de prieteni; \"politistul ala e cap sec\" sau \"politistii sunt niste gunoaie\" , ... (vezi toată discuția)