avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Exista metoda de calcul pentru despagubirea asociatie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Exista metoda de calcul pentru despagubirea asociatie de proprietari in cazul racordarii la reteaua de gaze?

Buna seara!


Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema! De curand am achizitionat o garsoniera de la un proprietar care la aceasta proprietate avea gazele trase de la un apartament cu 3 camere. Cele doua proprieteti erau ale aceluiasi proprietar si sunt pozitionate una langa cealalta si avea usa interioara intre cele doua proprietati. Contractul la gaze l-a avut pe apartament, cu tre focuri de gaze, unul pentru centrala , unul care ducea in apartamentul cu trei camere si unul care mergea in garsoniera.Dupa ce am achizitionat garsoniera vreau sa ma racordez separat la garsoniera, adica sa imi pun contor separat. Pentru aceasta racordare, cei de la asociatia de propiretari imi cer despagubire 200 de lei. As vrea sa imi spuneti in baza carei legi mi se cer acesti bani si care este metoda de calcul prin care cei de la asociatia de locatari au ajuns la aceasta suma! Exista o metoda de calcul pentru astfel de despagubiri sau totul este lasat la voia intamplarii, ceva de genul da si tu cat vrei sau iti cer cat vreau eu ca am muschii mai mari sau ca in cazul meu "'noi va cerem 200 de lei ca despagubire, pentru care va dam chitanta si-i folosim pentru rezolvarea problemelor care vor aparea!" va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez in acest caz!
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:41, 24 August 2016
Aceasta suma nu este despagubire, ca nu casunati nicio paguba asociatiei, ci este o contributie la costurile conductei de gaze pe care, probabil, asociatia le-a platit atunci cand s-a montat aceasta conducta. Si tot probabil ca fiecare proprietar care s-a racordat la aceasta conducta a platit la randul lui aceasta contributie pe care asociatia o recupereaza, pe buna dreptate,de la beneficiarii acestei lucrari.

Altfel spus: la montarea conductei, probabil, asociatia a platit o sumat pe care a luat-o din fondul de reparatii, si pe care o recupereaza in timp de la cei care se conecteaza la aceasta conducta.
Am spus probabil, deoarece nu ne spuneti daca:
- asociatia a platit costurile montarii conductei de gaze;
- daca proprietarii deja racordati au platit si ei o suma asemanatoare cu a dv.

Nu trebuie o lege pentru ceea ce va cere asociatia, doar ca ar trebui sa va explice cum au calculat suma aceasta. Deci raspunsul il capatati tot acasa, la asociatie.
flxn81 a scris:
.. va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez in acest caz!

Achitati cei 200 lei la asociatie si o sa primiti acordul asociatiei pentru a va racorda la instaltia comuna de gaz. In asociatia noastra contributia a fost de 450 lei/apartament. Unii au platit la inceput iar altii pe masura ce au vrut sa se branseze la aceasta instalatie si-au avut nevoie de acordul asociatiei.

Multumesc frumos pentru raspuns!

Cei de la asociatie numesc aceasta suma despagubire pentru ca ceilalti locatari au platit acum 18 ani cand s-au bagat gazelle pe scara si se considera ca eu ii despagubesc pe ei cu aceasta suma. mi se pare corect sa imi ceara despagubire, dar la fel de corect mi se pare sa mi se justifice pentru ce dau acesti bani si cum s-a ajuns la aceasta suma! Ieri, cand mi s-a spus ca am de platit aceasta suma, pentru ca asa percep ei, suma de 200 de lei, am spus ca o voi plati, dar sa mi se explice cum s-a ajuns la aceasta suma! Cred ca asta a fost prea mult pentru ei. Eu vreau sa stiu daca exista metoda de calcul ca sa ma pot duce din cu tema facuta si sa nu ajung acolo ca un elev care nu si-a invatat lectia.
Cereti prea mult sa va justifice cineva o cheltuiala facuta acum 18 ani. De atunci s-au schimbat multe in asociatie. Important este ca dumneavoastra sa aveti acces la instalatia existenta, instalatie care, sper ca sunteti de acord, vecinii dumneavoastra au realizat-o. In functie de caracteristicile instalatiei (lungimea si grosimea tevii, capacitatea distribuitorului, numarul de apartamente...) o instalatie pe o scara poate costa 7000 - 15000 lei cu tot cu manopera. Asta ca sa va orientati dumneavoastra. Suma de 200 lei de apartament este rezonabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire investitori conducta gaze as dori sa stiu daca investitorii ... Dor77 Dor77 Despagubire investitori conducta gaze As dori sa stiu daca investitorii unei conducte de gaze sunt obligati de lege sa emita factura fiscala pentru ... (vezi toată discuția)
Racordare la gaze PMitica PMitica Intr-o scara de bloc cu 20 apartamente, dintr-o asociatie de proprietari - bloc cu trei scari-, in anul 2014 s-a facut racordarea la coloana de gaze din strada ... (vezi toată discuția)
Probleme locatari conducta gaz proprietar George1905 George1905 Buna. Sunt co-proprietar cu inca o persoana pe conducta de gaz din scara blocului. In anul 2003 cand am facut sedinta cu toti locatarii blocului pentru a ... (vezi toată discuția)