Buna ziua. Am si eu o intrebare si totodata o nelamurire. este legal ca administratorul blocului sa incaseze intretinerea inainte de afisarea listelor si daca exista diferente intre incasare si liste sa faca regularizare? eu chiar nu mai inteleg nimic....asa mi-au raspuns cei de la asociatie ...ce daca nu e pusa lista noi incasam si pe urma facem regularizarea....adica niciodata ca nu am vazut asa ceva in liste . Va multumesc.
Multumesc de raspuns. De 2 luni am depus sesizare la Asociatie sa imi spuna cum s-a solutionat reoblema cu RADET. Merg la sedinte , de 2 luni sunt cenzor , am primit actele spre verificare mai, iunie 2016 si duoa ce am depus niste rapoarte nefavorabile , pentru luna iulie au refuzat sa imi mai dea actele spre verificare, mai exista un cenzor ales cam de 3 ani si semneaza ala listele fara problema. Iar probleme sunt multe incepand de la statele de plata care sunt eronat intocmite, diferenta intre constituirea sumelor de virare spre stat si virarea efectiva, restantieri care nu apar restantieri, inclusiv administratoarea in luna mai 2016 achita intretinerea oct si nov 2015. foarte putine sunt apartamentele care sunt corect operate...si sunt 180 de apartamente. Oricum va multumesc pentru amabilitate ca mi-ati raspuns.
Va corectez putin dl. Adriantot.
Problemele da se rezolva doar in asociatie dar la aceasta se poate apela si la primarie care poate sa faca un control si sa scoata in evidenta toate neregulile din acea asociatiei.
Primaria in urma controlului, de cele mai multe ori, oblica asociatia sa aduca la cunostinta proprietarilor toate neregulile gasite.
Avand in vedere ca proprietarii iau la cunostinta de aceste nereguli, de care poate multi, nu au habar, ca ii intereseaza doar sa plateasca si restu ce se intampla in bloc... nu e problema lor... se poate aduce in discutie in cadrul AG si sa se rezolve (schimbre presedinte, schimbare administrator... etc).
In cazul amenzilor primite de la primarie, acestea vin pe numele presedintelui si se platesc pe persoana fizica si nu din banii asociatiei. De multe ori presedintele este o persoana care "e doar cu numele" iar de fapt raspunzatoare sunt alte persoane. Aici este o chestie care nu mi se pare corecta.
Cat despre problema de aici nu mi se pare legala. Incasezi si apoi faci regularizare?
Legal atunci cand primesti o factura gresita si o achiti se intelege ca ai fost de accord cu acea factura.
Daca dvs. imi cereti mie 300 de lei pt plata fara a vedea o lista sau un act justificativ si cand apare lista eu constat ca ce mi-ati trecut pe chitanta nu corespunde cu realitatea eu nu mai pot face nimic, legal.
Stiu ca se poate sa dai 300 de lei, primesti chitanta de 300 de lei iar apoi cand se afiseaza intretinerea se scade din cei 300 de lei cat am in realitate si tot asa. Dar daca eu am de plata 150 si dupa calculele mele constat ca ar fi de fapt 140 eu deja am fost de accord cu plata a 150 de lei. Cit despre reglaje dupa aia, ca lasa ca tin eu minte si te scad luna viitoare... iar nu e corect si cred ca nici legal.
Tocmai de aceea tot ce se plateste se da un termen de plata, astfel incat oricine are nelamuriri sa intrebe si sa le rezolve.
Vorbiti de parca administratorul ar tine socotelile incastrate pe raboj, nu intr-o contabilitate pe calculator.
Pai cum adica sa tina minte? Cand incaseaza o plata scrie suma incasata. Ulterior cand calculeaza lista, in mod automat in totalul de plata se face scaderea platii in avans si rezulta o suma fie mai mica decat luna curenta, fie chiar o suma negativa, insemnand ca acei bani din totalul de plata sunt platiti in avans si pentru luna urmatoare.
Zau, daca nu stiti cum se opereaza in contabilitate, va rog nu va mai exprimati, ca derutati oamenii!
se tot foloseste afirmatia "nu mi se pare corect".
Care este referinta pentru acest "corect" ?
Se pare ca doar propria persoana.
Si asta nu e in regula....
Ok. Nu e corect.
Atunci spuneti-mi unde scrie ca este legal ca o plata sa se faca in avans fara a avea o lista de intretinere, o factura... ceva?
Nu dreutez oamenii.
Cati administratori tin contabilitatea pe calculator? Cati administratori stiu sa foloseasca un calculator, dar o foaie de calcul tabelar?
Dvs. spuneti cum se intampla la dvs. unde este o situatie buna. Dar sunt atatea asociatii unde lucrurile nu sunt asa de frumoase. Pentru asta din punct de vedere legal, nu al practicii, nu vad cum ar fi legal sa platesti niste servicii care nu au fost calculate si nu se stie consumul.
Daca omul nu are incredere sau suspiciuni asupra acestor plati, cum il mai puteti incuraja sa faca aceste plati?
Daca vrea sa plateasca in avans si sa traiasca cu dubii, atunci poate sa o faca.
Daca vrea omul sa fie linistit atunci poate astepta sa se afiseze lista de intretinere si atunci plateste exact cat vede in momentul respectiv. Nu e mai simplu asa?
P.S. Dvs. ca administrator platiti facturile catre furnizori inainte sa le primiti?