avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prejudiciu cauzat firmei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prejudiciu cauzat firmei

Prejudiciu cauzat firmei



Salut am si eu o problema ce insemna prejudiciu cauzat firmei lucrez la un depozit si seful de depozit mi a zis ca ma poate cauza de prejudiciu cauzat firmei si ca ma poate da afara sau sa mi opreasca din garantia pe care o am retinuta la frima acum sa va explic ce sa intamplat eu lucrez cu scanerul si cu coduri de bara trebuie sa ascot minim 9500 de coduri pe luna ca sa mi pot lua salariul plus bonusul aferent seful de depozit mi a zis ca am trimis un cod gresit sau piese in plus la o filiala a noastra din tara zice el in valoare de 7000 de ron dar nu cred valaoarea asta mie mi se opreste din bonus la fiecare gresala pe care o fac mi se ia 5 ron din bonus la marfa de stoc pentru filialele noastre din tara marfa de clienti pe care o scot tot pentru filialele noastre din tara inainte sa plece de la noi din depozit este verificata de un verificator ? eu daca fac o gresala la marfa de clienti verficatorul are sarcina sa o remedieze ( adica sa o depisteze ) daca gresesc eu si gresala mea trece de verficator ii se pune lui gresala si I se ia lui 10 ron din bonus nu mie eu cand am venit la firma la care lucrez acum mi sa explicat ca bonusul este de 400 de ron si este imparitit in doua adica 200 de ron bonus de performanta si 200 de ron greselile pe care le fac adica marfa trimisa gresit sau in plus la filialele noastre din tara mentionez ca marfa trimisa nu ajunge direct la clientii finali ajunge intai la filiale noastre pe care receptioneri o receptioneaza inainte sa plece nu inteleg cum poate fi asta prejudiciu cauzat firmei cand mie mi se opreste din bonus 5 ron la fiecare gresala pe care o fac si piesa respectiva ramane in firma si se vinde ei vor sa mi ia bani si din bonus vor sa mi ia si bani din garantie si vor sa ramana si cu piesa si daca se poate sa ma dea si afara _)))))
Ma pot acuza de asa ceva de prejudiciu cauzat firmei eu nu sunt gestionar lucrez ca manipulant marfa dupa mine nu cred ca ma pot acuza de prejudiciu cauzat firmei atata timp cat piese este in contiuare in firma nu este defecta si se poate vinde si mi sa mai oprit si din bonus tin sa mentionez ca bonusul nu este trecut in contract ni l da ca prime lunare sau bonus lunar ceva de genu va multumesc si sper sa nu va fi plictisit
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 25 August 2016
Exista posibilitatea sa se afirme ca ati acuzat un prejudiciu, dar acesta trebuie sa fie si dovedit, iar dvs sa-l fi cauzat.

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna, lucrez intr-o companie de telecomunicatii, avand salariul ... melisalorena melisalorena Buna , lucrez intr-o companie de telecomunicatii , avand salariul fix si bonusul lunar care este in functie de targetul realizat. Recent s-a primit un e-mail ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris art247-248 ali.1 lit.a mariusastra mariusastra Salut mi am o intrabare la un avertisment primit la art 247-248 alin.1.lit.a daca am primit avertismnetul la art 247-248 alin.1 lit .a tin sa mentionez lit ... (vezi toată discuția)
Se taie comisionul si din salariu daca un client nu plateste ? StoicaIonut92 StoicaIonut92 Salut, Lucrez pentru o companie care face rezervari la feribot, sunt pe vanzari. Sunt platit salariu fix 4000 + comision din vanzari. Un client cu termen de ... (vezi toată discuția)