avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Taxe si impozite PFA versus angajat
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Taxe si impozite PFA versus angajat

buna ziua,
nu stiu care e procedura pe acest forum, insa intrebarea am mai pus-o insa raspunsul a fost total neprofesionist si nu am inteles nimic. Prin urmare imi cer scuze daca am suparat pe cineva si as vrea sa primesc si alte raspunsuri mai explicite;
ce taxe platesc la stat in cazul unui contract de prestari servicii? as vrea deasemenea sa stiu ce taxe plateste beneficiarul serviciilor prestate de mine?
Va intreb aceste lucruri pentru ca vreau sa stiu care este situatia mai avantajoasa pentru angajator dar si pentru mine (legala) ca taxele sa fie mai mici din cele doua:
1) CIM intre angajat/angajator
sau
2) contract prestari servicii intre PFA (adica subsemnatul) si Compania "X"
Mentionez ca sunt PFA dar si pensionar limita de varsta. Am lucrat in aviatie, mecanic si am pe PFA cod CAEN profil reparatii aeronave, deci pot presta servicii ca PFA.
In aceasta situatie as dori sa fiu cat mai "atractiv financiar" pentru compania unde incerc sa-mi caut de lucru, in cazul unei angajari/colaborare prin prestare de servicii. Din cate stiu ca pensionar daca voi presta servicii (find PFA) nu mai sunt obligat sa platesc asigurarile sociale (acel 10,5%).
Va multumesc si sper ca am explicat destul de clar, pentru a putea avea un raspuns competent de la dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 11:45, 16 Septembrie 2016
Corect
Ca pfa platiti 16 % impozit + 5.5 sanatate. pensie optional. SRL ul nu are obligatii. Sunteti pfa si sunteti obligat sa va tineti contabilitatea/platiti la stat..etc (plafon tva sau altele)

Ca angajat faceti un calcul in functie de venitul brut: [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe la fisc in cazul unui contract de prestari servicii daxy_ro2002 daxy_ro2002 buna ziua, ce taxe platesc la stat in cazul unui contract de prestari servicii? as vrea deasemenea sa stiu ce taxe plateste beneficiarul serviciilor prestate ... (vezi toată discuția)
Profesie liberala sau ce!? naeprioroc naeprioroc Din 1980 lucrez in aviatie ca tehnician , timp in care denumirea profesiei (meseriei) pe care am practicat-o s-a schimbat de la electromecanic la tehnician ... (vezi toată discuția)
Obligatiile unei intrprinderi individuale Pandel Pandel Buna ziua, Am o intreprindere individuala cu activitatea principala 6201. Sunt neplatitor de TVA, cu impozitarea pe norma de venit. Am mai multe ... (vezi toată discuția)