avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit teren agrar intravilan zona B, rang localitate ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit teren agrar intravilan zona B, rang localitate III

Buna ziua. Detin un teren in suprafata de 500 mm intr-o localitate de rang III, la care am platit in 2015 -3 lei si anul acesta suma de plata datorata este de 178 lei plus accesorii 4 lei (habar nu am ce inseamna)-total 182. Am solicitat prin adresa scrisa o justificare a acestor sume si mi s-a raspuns.
In adresa primita s-a mentionat ca s-a aplicat art. 465 lit 1 a), b) si c) din Codul Fiscal:
„(1) În aplicarea prevederilor art. 465 alin. (2)-(5) din Codul fiscal, în cazul terenurilor, identificate distinct, situate în intravilan, la calculul impozitului/taxei pe teren se au în vedere următoarele:
a) suprafața înregistrată în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, exprimată în hectare, se înmulțește cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de la art. 465 alin. (2) din Codul fiscal;
b) în cazul în care un contribuabil deține mai multe terenuri situate în intravilanul aceleiași unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, la alte categorii de folosință decât terenuri cu construcții, suprafața de cel mult 400 m2 se determină o singură dată din suprafețele acestor terenuri, evidențiate în ordine descrescătoare, strict determinată potrivit alin. (2) al prezentului punct, exprimată în hectare, care se înmulțește cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de la art. 465 alin. (2) din Codul fiscal;
c) suprafețele de teren care depășesc 400 m2, rezultate după aplicarea lit. b) a prezentului alineat, pe fiecare dintre categoriile de folosință respective, exprimate în hectare, se înmulțesc cu sumele corespunzătoare din tabelul prevăzut la art. 465 alin. (4) din Codul fiscal, iar aceste rezultate se înmulțesc cu coeficienții de corecție corespunzători prevăzuți la art. 465 alin. (5) din Codul fiscal;

d) prin sintagma „teren identificat distinct” se înțelege imobilul, astfel cum este definit la art. 1 alin. (5) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările ulterioare, potrivit nomenclaturii stradale, la aceeași adresă.
(2) Ordinea descrescătoare, prevăzută la art. 465 alin. (21) din Codul fiscal, respectă strict următoarele reguli:
a) rangul localității, începând cu rangul I, II, III și IV, precum și V, acolo unde este cazul;
b) zona în cadrul localității, începând cu zona A, continuând cu zonele B, C și D, acolo unde s-au stabilit mai multe zone;
c) mărimea suprafețelor;
d) categoriile de folosință, în ordinea prevăzută în tabelul de la art. 465 alin. (4) din Codul fiscal, numai în cazul în care sunt egale primele suprafețe evidențiate în ordinea descrescătoare stabilită potrivit regulilor de la lit. a) și b).
(3) În cazul în care un contribuabil deține un singur imobil situat în intravilanul aceleiași unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, înregistrat în registrul agricol ca având mai multe categorii de folosință, impozitul/taxa pe teren se calculează după cum urmează:
a) suprafața înregistrată în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, exprimată în ha, se înmulțește cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de la art. 465 alin. (2) din Codul fiscal;
b) pentru celelalte categorii de folosință decât cea prevăzută la lit. a), suprafața de 400 m2 se determină o singură dată din suprafețele acestor categorii de folosință, evidențiate în ordine descrescătoare, strict determinată potrivit alin. (2), exprimată în ha, care se înmulțește cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de la art. 465 alin. (2) din Codul fiscal;
c) suprafețele rezultate după aplicarea lit. b), pe fiecare din categoriile de folosință respective, exprimate în hectare, se înmulțesc cu sumele corespunzătoare din tabelul prevăzut la art. 465 alin. (4) din Codul fiscal, iar aceste rezultate se înmulțesc cu coeficienții de corecție corespunzători prevăzuți la art. 465 alin. (5) din Codul fiscal.
Pentru aplicarea prezentului alineat se are în vedere exemplul de calcul III, prevăzut la pct. 84 alin. (11).
(4) În cazul în care un contribuabil are obligația de a plăti impozit/taxa pe teren, suprafața de 400 de m2 prevăzută la art. 465 alin. (2) din Codul fiscal se calculează pentru terenurile care intră sub incidența impozitului/taxei pe teren.


lamuriti-ma cum se aplica aceasta lege, ca nu imi iese deloc calculatia corecta. Cui ma pot adresa pentru a rezolva aceasta problema.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 08:39, 31 August 2016
Potrivit noului cod fiscal, art 465,alin 2, pentru terenurile amplasate în intravilanul localității și înregistrate la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcţii, pentru o suprafață de până la 400 m2 inclusiv, impozitul pe teren se determină la fel ca și pentru terenurile înregistrate la categoria de folosință terenuri cu construcții.
Prin urmare pentru cei 500mp :
- pentru 400 mp impozitul datorat s-a stabilit ca și pentru terenurile din categoria curți construcții
-pentru 100 mp impozitul datorat s-a stabilit ținându-se cont de categoria de folosință în care este înregistrat terenul pe care îl dețineți
Citiți și acest articol:
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit teren intravilan folosinta agricol, impozit de la 17 lei la 355 lei!!!? nataliadinu nataliadinu Buna ziua, Detin un teren de 1000 mp intravilan, categoria de folosinta agricol. Intabulat, carte funciara etc. Pana anul trecut plateam un impozit de 17 ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal 2016- impozite pe teren horatiu27 horatiu27 In cuprinsul site-ului dvs. la capitolul care se refera la impozitul pe teren se face afirmatia ca prin aplicarea unei noi reglementari- OUG45/2015 cu ... (vezi toată discuția)
Impozit teren agricol intravilan dublat octavian17 octavian17 Impreuna cu sotia am un teren agricol intravilan de 800mp. Incepand cu 2016 pentru primii 400 metri impozitul s-a calculat ca pentru teren constructii. Acum ... (vezi toată discuția)