avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de inmormantare de la sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de inmormantare de la sindicat

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti ce pot face in urmatoarea situatie:
Sunt membru de sindicat inca de la fondarea Sindicatului(anul 2004)reprezentativ la nivelul institutiei in care lucrez. Am avut cotizatii lunare din salariu pana acum 2 ani cand a intervenit suspendarea raporturilor de serviciu pe perioada concediului de cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
Anul trecut pe 15 august a decedat mama sotului meu. Pentru rudele pana la gradul IV se acorda de la sindicat un ajutor de inmormantare in suma de 1000 ron. La revenirea in activitate la serviciu am solicitat prin cerere sindicatului acest drept. Raspunsul a fost ca nu am dreptul la ajutorul de inmormantare pentru ca este solicitat la 1 an dupa producerea decesului si ca la data la care s-a produs decesul rudei raporturile de serviciu erau suspendate si nu se retineau contributii pe aceasta perioada.
La solicitarea mea de a mi se arata Statutul sindicatului inregistrat la Judecatorie mi s-a raspuns ca nu au asa ceva, deci mint pentru ca activitatea unui sindicat se desfasoara in baza unui Statut.
Precizez ca din informatiile primite de la fostul lider de sindicat, in Statutul sindicatului nu este prevazut un termen pana la care pot cere ajutorul de inmormantarem deci eu cred ca in acest caz se aplica termenul general de prescriptie de 3 ani in care poti sa cer drepturi de natura baneasca.
Referitor la motivul ca as fi avut raporturile de munca suspendate la data decesului si pana la data cererii de ajutor de inmormantare si ca nu as fi platit cotizatie in aceasta perioada la fel mi se pare lipsita de temei ptr. ca Statutul sindicatului nu reglementeazaaceasta situatie in niciun fel, si cred ca atata timp cat nu este reglementata situatia nu mi se poate aplica.
La toate astea se adauga faptul ca se procedeaza discretionar, in alte cazuri similare s-a acordat acest ajutor de inmormantare iar in cazul meu nu.
Va rog sa ma ajutati, sa-mi spuneti daca am dreptul la ajutorrul de inmormantare si ce trebuie sa fac in continuare ca sa-l obtin desi intampin acest refuz.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:57, 27 August 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, termenul de prescriptie este de 3 ani. Acesta se calculeaza incepand cu data decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere restituirea cotizatiei de la sindicat raduradulescu raduradulescu buna seara . ani de-a randul am cotizat la organizatia de sindicat si de cateva luni in unitatea noastra a luat fiinta o alta organizatie de sindicat unde m-am ... (vezi toată discuția)
Problema sindicala cadarg cadarg Vreau sa va intreb in legatura cu o problema legata de sindicat:de vreo trei luni de zile eu m-am retras dintr-un sindicat si m-am inscris in altul,intre timp ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces pentru demnitari dorub dorub Am o situatie mai deosebita. Nu cred ca am postat bine, dar nu am gasit o categorie specifica cazului meu. In cazul in care a decedat un demnitar (primar) ... (vezi toată discuția)