avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Cand se incadreaza pungile ca si ambalaj de desfacere
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Cand se incadreaza pungile ca si ambalaj de desfacere

Conform legii 249/2015 cei ce introduc ambalaje in piata sunt obligati la o taxa de 2lei/kg.

Noi producem pungi de cadou (tiparite cu imagini generice) , pungi de cadou(cu sigla clientului) si cutii de cadou.

Conform definitiilor ambalajelor din lege, nu imi este clar daca (si unde) se incadreaza acestea.

Citez din lege:

" ambalaj primar - ambalaj de vanzare - ambalaj conceput si realizat pentru a indeplini functia de unitate de vanzare, pentru utilizatorul final sau consumator, in punctul de achizitie;

ambalaj secundar - ambalaj grupat, supraambalaj ambalaj conceput pentru a constitui la punctul de achizitie o grupare a unui numar de unitati de vanzare, indiferent daca acesta este vandut ca atare catre utilizator sau consumatorul final ori daca el serveste numai ca mijloc de umplere a rafturilor in punctul de vanzare; el poate fi separat de produs fara a afecta caracteristicile produsului;

ambalaj tertiar - ambalaj pentru transport - ambalaj conceput pentru a usura manipularea si transportul unui numar de unitati de vanzare sau ambalaje grupate, in scopul prevenirii deteriorarii in timpul manipularii ori transportului. Ambalajul pentru transport nu include containerele rutiere, feroviare, navale sau aeriene;

ambalaj de desfacere - obiectele proiectate si destinate a fi umplute la punctele de vanzare, precum si obiectele "de unica folosinta", vandute umplute sau destinate a fi umplute in punctele de desfacere, sunt considerate ambalaje daca indeplinesc functia de ambalare.;

Sunt considerate ambalaje: cutiile pentru dulciuri, folia protectoare externa a carcasei de compact-disc.

Nu sunt ambalaje: vasele (ghivece) pentru flori destinate sa contina planta pe durata vietii acesteia, cutiile de scule, plicurile de ceai, stratul de ceara de pe branzeturi, membranele mezelurilor;

Sunt considerate ambalaje (daca sunt destinate a fi umplute la punctul de vanzare): pungi de transport din plastic sau hartie, farfurii si pahare de unica folosinta, filme aderente, pungi pentru sandvisuri, folie de aluminiu.

Nu sunt ambalaje: paletele pentru amestecat, tacamurile de unica folosinta;

componentele ambalajelor si elementele auxiliare integrate in ambalaj sunt considerate ca parte din ambalajul in care sunt integrate. Elementele auxiliare agatate direct de produs sau atasate de acesta, care indeplinesc functii de ambalaj, sunt considerate ambalaje daca nu sunt parte integranta a produsului si daca nu toate elementele lor sunt destinate a fi utilizate, consumate sau eliminate impreuna cu produsul.

Exemple ilustrative:

Sunt considerate ambalaje: etichetele agatate direct de produs sau atasate acestuia.

Sunt considerate ca parte a ambalajului: peria de mascara care este parte a dispozitivului de inchidere, etichetele adezive atasate altui ambalaj, capsele metalice, mansoanele din plastic, dispozitivele de masurare-dozare care formeaza dispozitivul de inchidere pentru detergenti;"

1) Punga de cadou imprimata cu motive generice o vindem catre diverse magazine, supermarketuri etc. Este ambalaj de desfacere ?

Sunt considerate ambalaje (daca sunt destinate a fi umplute la punctul de vanzare): pungi de transport din plastic sau hartie


Este clar punga de hartie (contine si snur de poliester dar majoritar este hartie). Insa poate fi considerata a fi destinata de umplere la punctul de vanzare ? Exista pungi de hartie pentru a pune chiflele si cornurile. Acestea clar sunt destinate pentru asa ceva. Punga de cadou o poti cumpara de la un magazin de papetarie si apoi o umpli cu un cadou de la alt magazin.

2)Punga de cadou imprimata cu sigla clientului. Aceasta e probabil folosita de client pentru a-si pune produsele in ea si a le da altor persoane(o vinde sau nu, eu ca si producator nu stiu).

Daca ar fi considerat amblaj de desfacere atunci trebuie achitat de noi dar ar putea fi considerat ambalaj tertiar pentru el.

Un examplu ar fi: cine achita taxa de ambalaje: cel ce face cutia de pizza pentru "Jerrys Pizza" sau "Jerrys Pizza" care pune pizza in ea si o vinde mai departe.

3)Cutia de cadou. Aceasta este protejata de o tipla de plastic si mai multe vin intr-o cutie de carton. Ce este clar:

a)Tipla de plastic: ambalaj tertiar: il achit eu
b)Cutia de carton: ambalaj tertiar: eu o cumpar de la alta firma si nu are sigla mea pe ea dar practic eu o folosesc. consider ca eu trebuie sa achit taxa
c)cutia de cadou (produsul propriu-zis ce se vinde). Este ambalaj de desfacere ? Sau este un simplu produs din carton. Legea nu spune sa se achite taxa pentru orice produs din carton, ci doar pentru ambalajul lui. Sunt 80% sigur ca nu ar trebui, insa ar putea ANM interpreta in favoarea lor cei 20% dubiu ca de fapt cutia de cadou este ambalaj de desfacere ?

Alte discuții în legătură

Ambalaje - cine plateste si declara ContSters15714 ContSters15714 Salut Am cateva situatii pentru care mi-ar prinde bine o parere 1. O firma importa pungi de hartie, ambalate in cutie de carton. Cine trebuie sa declare si ... (vezi toată discuția)
Fond de mediu ambalaje mevaioana mevaioana Buna ziua! Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit. Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie ... (vezi toată discuția)
Paleti lemn - ambalaj reutilizabil? ditri ditri Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dvs pentru a lamuri situatia sistemului de declarare a deseurilor de ambalaje conform legii 249/2015. Firma la care lucrez ... (vezi toată discuția)