avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozite, TVA si angajati SRL-D
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozite, TVA si angajati SRL-D

Buna ziua,

Am infiintat saptamana trecuta un SRL-D. Dupa ce am petrecut cateva zilele documentandu-ma online, am urmatoaele nelamuriri:

1. Daca ma angajez pe mine insumi, impozitul scade de la 3% la 1% (nu 2%, eu fiind debutant) ?;

2. Domeniul meu principal de activitate este educatia (cod CAEN 8559) care este scutit de TVA. Ce se intampla daca cifra de afaceri trece de 65000 de euro? Sunt in continuare scutit de plata TVA?

3. Am multi clienti (studenti pe care ii meditez online din Romania) in Marea Britanie. Cel mai avantajos din punct de vedere al costurilor este ca ei sa ma plateasca in lire sterline in contul meu de acolo, iar eu sa transfer in Romania in contul firmei sumele de acolo, o data pe luna. Este vreo problema ca aceste sume intra in cont de la mine, si nu direct de la clienti?

4. Tot pentru transferul banilor din Marea Britanie in Romania, sunt comisioane mai mici si trasferuri SEPA gratuite daca conversia se face din lire in euro, si nu din lire in lei. La sfarsitul anului, pot sa platesc dividende in euro?

5. Referitor la plata dividendelor, am vazut ca in anul 2017 se vor taxa dividendele pentru 2016 cu 5% plus 5.5% CASS (plafonat la 5.5% din 60 de salarii medii, adica la in jur de 2000 euro pe an). Se mai datoreaza acest CASS daca eu deja mai platesc CASS, decidandu-ma sa ma angajez?

6. Daca ma angajez, si nu platesc CAS la angajator, trebuie sa mai angajez a doua persoana?

7. Nu voi sta in tara decat 3 luni/an in urmatorii doi ani. Cum pot sa depun declaratiile online la ANAF? Cum se obtine acest certificat digital?

8. Ce formalitati trebuie sa indeplinesc pentru a ma angaja pe mine insumi?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:33, 28 August 2016
Va raspund doar pentru o parte din intrebari:
3. Tariful vi-l stabiliti in moneda straina pe care o doriti, convertita in lei la cursul de schimb al BNR de la data platii.
4. Contabilitate si toate cele, inclusiv plata impozitelor, se tin in lei. Se discuta de diferente de curs valutar in acest caz.
5. Da, se va datora cass si pentru venitul din dividende separat de cel de la salariu.
7. Da, cu acel certificat de semnatura electronica. Dar cred ca e mai bine sa colaborati cu un contabil.
Societatea comerciala este persoana juridica, alta decat asociatul unic, proprietarul ei. In acest context, asociatul unic poate beneficia de dividende doar dupa aprobarea bilantului contabil si plata impozitului si contributiei de sanatate (firma fiind infiinatata in 2016, dividendele se pot plati in 2017).

Ca asociat unic, puteti fi si salariat si sa incasati bani ca oricine cu acest statut.
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2016
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculator impozit microintreprindere cu un singur angajat marius1975_2 marius1975_2 Buna ziua, De cativa ani prestez servicii IT pentru o firma UE ca PFA. Din 2016 m-am gandit sa functionez ca o microintreprindere. Din pacate, nu am gasit ... (vezi toată discuția)
Cass dividende 2017 pclaudia pclaudia Persoana care e atat salariat cat si asociat unic la aceeasi societate si are de luat dividende in anul 2017 plateste 5 % impozit si 5.5 % cass pentru ... (vezi toată discuția)
Slr-d dividende paul88 paul88 Buna, Sunt nelamurit in privinta castigului si dividentelor. De exemplu: Eu detinator unic a SLR-D doresc sa imi retrag profitul firmei. -Cum ... (vezi toată discuția)