avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Incasari nepredate la caseria unitatii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Incasari nepredate la caseria unitatii

Buna ziua
Unul din angajatii firmei a incasat de la clienti si nu a predat toata suma la caserie (a falsificat chitante) . Are dosar la politie, nu e de gasit ... asta e o problema
Problema mea urgenta e cum soldez conturile la clienti ? Chitantele trebuie inregistrate corect - clientii au achitat sumele datorate societatii, deci nu au nici o vina si nici datorie catre noi. Noi va trebui sa ne recuperam sumele de la fostul angajat.
Incasarea de la clienti va trebui sa o fac, si cred ca nu prin casa; banii nu au trecut prin casa. Pot face inregistrarea in Justificarile de avans prin 542(alta optiune la softul meu nu am) iar suma rezultata sa i se impute fostului angajat, in baza dosarului de la politie?
Multumesc

Ultima modificare: Marți, 30 August 2016
LauraRatiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 14:32, 30 August 2016
Contul 473 Decontari din operatii in curs de clarificare
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor in curs de clarificare, ce nu pot fi inregistrate pe cheltuieli, sau alte conturi in mod direct, fiind necesare cercetari si lamuriri suplimentare.

Contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" este un cont bifunctional.

In debitul contului 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" se inregistreaza:
- platile pentru care in momentul efectuarii sau constatarii acestora nu se pot lua masuri de inregistrare definitiva intr-un cont, necesitand clarificari suplimentare (512);
- sumele restituite, necuvenite unitatii (512, 531).

In creditul contului 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" se inregistreaza:
- sumele clarificate trecute pe cheltuieli, precum si sumele incasate in conturile de trezorerie si necuvenite (512, 601 la 658).

Soldul contului reprezinta sumele in curs de clarificare.

Succes!
Multumesc de operativitate.
Din cate stiu, sumele de pe 473 trebuie clarificate intr-un timp relativ scurt, cateva luni. Situatia asta la noi poate dura ani de zile, pana la finalizarea dosarului de la politie si nu cred ca pot tine atata timp sume pe 473 nerezolvate ( e vorba de o suma destul de mare , peste 10.000 lei).Soldurile la clienti trebuie stinse si sumele imputate fostului angajat.

Multumesc
Potrivit prevederilor O 1802/2014, sumele înregistrate în acest cont trebuie clarificate de către entitate într-un termen de cel mult trei luni de la data constatării.

După această perioadă, recomand trecerea în contul Alți debitori.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contul 473 cactusul cactusul Cineva mi-a zis ca la sf anului daca 473 are sold debitor atunci se inchide cu contul 658.08. E corect? Si daca are sold creditor cu ce cont se mai inchide, cu ... (vezi toată discuția)
Plati card mutzunake mutzunake Buna Ziua, Am un card de debit pe firma , cu care platesc diverse cumparaturi , gen Billa, Selgros , masa servita . La fiecare plata cu cardul pe langa ... (vezi toată discuția)
Ct 473 corina98 corina98 Buna seara .Rog pe cineva sa-mi solutioneze problema. in iunie se implinesc 3 luni de cand am inreg.o suma marisoara in 473 reprezentand un camion cu marfa ... (vezi toată discuția)