avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie imobil TVA 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie imobil TVA 5%

Buna ziua.
Situatia mea e urmatoarea: Sotul a cumparat prin credit prima casa, in 2013, o garsoniera, de la o persoana juridica cu cota TVA de 5%. In acel moment nu eram casatoriti (ne-am casatorit in 2014), iar eu sunt codebitor pt creditul sotului, nu si coproprietar.
Tot inainte de casatorie am dobandit prin mostenire un apartament (in anul 2011), iar banii obtinuti din vanzarea aceluia vor fi folositi pentru achizitia unui alt apartament, in alt oras. Cei de la agentia imobiliara, ne-au spus ca vom plati TVA de 20% pt imobil (achizitia se face de la pers juridica).
Ce variante ar fi sa nu platim 20%, ci 5%?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: AlexSNY , utilizator 18:27, 13 Septembrie 2018
Cristina293 a scris:

Aceasta conditie, de plata a TVA 20% este valabila doar pentru achizitii de la persoane juridice? Multumesc.


Această obligativitate de a plăti 20% este valabilă pentru orice imobil-construcţie nouă, fie că este cumpărată de la persoană juridică sau persoană fizică platitoare de TVA. La urma urmei, persoana care vă vinde este cea obligată la plata TVA-ului. Sigur, dacă veţi cumpăra un apartament vechi, de exemplu, de la o persoană care nu este dezvoltator imobiliar, nu veţi achita TVA.

Şi da, este discriminatorie condiţia, dar deocamdată legea prevede să nu fi cumpărat nici împreună nici separat...nu ştiu dacă n-ar fi o şansă să solicitaţi o derogare, eventual de la Finanţe...dar e puţin probabil să se rezolve ceva, până nu începe cineva un proces pe caracterul discriminatoriu al măsurii.

Se poate pe mama dv, pe o rudă de încredere care n-a mai cumpărat cu 5%, însă, eu cred că sunt foarte mari costurile, pentru că totul se va face prin bancă...nu mai puteţi să scrieţi în contract că mama vă vinde, dacă nu arătaţi şi prin bancă transferul bancar pentru suma respectivă.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.
Din pacate mama a achizitionat deja un imobil vechi de la o persoana juridica (cumparatorul detinea un SRL si asa au facut tranzactia, recent am aflat ), cu TVA 5% , si atunci exclud aceasta varianta. Din pacate era singura persoana in care puteam avea incredere.
Am fost si la Finante, la serviciul juridic(notarii la care am mers, mi-au recomandat acest lucru), si tinand cont ca situatia mea e una mai deosebita, intrucat banii folositi pt achizitia imobilului provin din vanzarea de bunuri proprii, mi-au recomandat sa intocmesc o adresa in care sa mentionez contextul in care ma aflu si voi primi raspuns scris.

Credeti ca o separare de bunuri intre mine si sot ar influenta cu ceva situatia? Sau ceva declaratii notariale prin care fiecare dintre noi renunta la pretentii de natura materiala de la celalalt? Mentionez ca avem un copil impreuna.

Va multumesc mult pentru amabilitate si timpul acordat!

Interpretarea este de o foarte mare fineţe. Legea spune: “să nu deţineţi sau să nu fi deţinut, împreună sau separat….” Adică, deşi dv. nu aţi deţinut, v-aţi căsătorit cu o persoană care a deţinut…prin urmare, din 2014 şi până azi, aţi deţinut împreună ce-a cumpărat soţul în 2013 cu 5% (l-aţi folosit ca şi locuinţă a familiei, bănuiesc).

Da, notarii v-au îndrumat spre derogarea la care m-am referit şi eu mai sus. Vă trebuie o adresă oficială, redactată de nota 10+, care să includă toate argumentele posibile în favoarea dv. (poate vă va ajuta un jurist în cunoştinţă de cauză), şi cu toate acestea, este foarte posibil ca Finanţele, prin răspunsul lor să nu vă lămurească deloc. Din experienţă, :closedtopic: ei răspund cu câteva citate din lege, nu-şi asumă responsabilitatea de-a interpreta nimic concret.

Totuşi, părerea mea, este să nu începeţi demersuri pentru partaj, până nu aveţi măcar un răspuns preliminar de la Finante…altfel, este posibil să vă consumaţi finantele pe partaj şi să nu puteţi totuşi achiziţiona cu cota redusă de 5%. Sigur, dv. veţi proceda cum veţi considera. Aş fi tare curioasă, să ne spuneţi şi nouă când va fi cazul, care este răspunsul Finanţelor în această speţă.

Mult success!
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Daca deja am primit o casa prin donatie si am cumparat un teren intravilan pot beneficia de cota redusa de 5% pentru cumpararea unui nou imobil? Multumesc
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
AlexSNY, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% achizitie imobil romicaiacob romicaiacob Impreuna cu sotia intentionam sa achizitionam un imobil in Romania in perioada urmatoare. Am luat legatura cu un dezvoltator, care doreste sa aplice cota de ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei eduard69 eduard69 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 luni si as vrea sa imi vand garsoniera, aceasta am cumparat-o in urma cu 5 ani .Acum doresc sa o vand si sa ne luam impreuna un ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie locuinta Iulia Stroea Iulia Stroea Buna seara, Doresc sa achizitionez doua proprietati de la o persoana juridica, una de aproximativ 60 mp, iar cealalta de aprox 80 mp. Aceasta societate a ... (vezi toată discuția)