avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este munca “la negru” si munca prestata de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este munca “la negru” si munca prestata de salariatii care se afla in concediu fara plata ?

Buna dimineata !

Va rog sa ma ajutati si sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea situatie:

- stiu ca, de regula, Inspectorii de munca pot considera munca “la negru”
munca prestata de cei fara contract de munca,
dar mai nou, o colega de facultate m-a sunat si mi-a spus ca a avut recent
un control ITM si i-a spus ca
este munca “la negru” si munca prestata de salariatii care se afla in concediu fara plata.
Or, Codul muncii nu contine prevederi care sa delimiteze
situatiile in care concediile fara plata sunt legale
si care le califica drept nelegale....

Va rog sa imi spuneti:
- inspectorii ITM se afla intr-o eroare sau nu ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 15:53, 31 August 2016
In cazul dat nu este vorba despre faptul ca un cfp este nelegal acordat,ci despre faptul ca in timpul acestui cfp angajatul respectiv a fost depistat desfasurand activitate salarizata "in plic" adica fara a fi fiscalizata.
Se practica aceasta metoda pt ca angajatorul nu plateste contributiile sociale obligatorii si in acest fel face "economie" ,dar pt salariat metoda este paguboasa pt ca el nu este asigurat in aceasta perioada! Concediul fara plata inseamna ca angajatul nu presteaza munca iar angajatorul nu plateste si se acorda cu repectarea reglementarilor Codului Muncii ,din Contractele Colective de Munca,ori in cazul dat angajatul era pontat in cfp dar desfasura activitate pt care era platit,dar nu legal ci primea banii in mana fara a fi contabilizati si desigur fiscalizati,este tot o forma a muncii pe care o numim generic "munca la negru "
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
ContSters400311, utilizator
In general, prestarea muncii, fără întocmirea întocmirea - în formă scrisă - a contractului individual de muncă constituie "muncă la negru".
Intr-adevar, in practica aspectele sub care se manifestă munca la negru sunt diverse.

In timpul CFP , c.i.m. poate fi suspendat ceea ce are ca efect - in caz de suspendare - suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Art. 49 C.mun.
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
.......


Art. 54 C.mun.
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

In speta, probabil ca inspectorii ITM au considerat ca nu este corect ca in perioada de CFS, salariatul sa-si desfasoare activitate in baza unui raport de munca suspendat , situatie care in acceptiunea lor poate fi considerata "munca la negru".
Si chiar daca cim nu era suspendat,iar angajatul era depistat desfasurand activitate in timp ce in evidente figura ca fiind in cfp, situatia era similara, dIn pc. de vedere al inspectorului ITM , iar din moment ce desfasura activitate este clar ca nu o facea pro bono ,voluntariat ci platit ... nelegal !
Din punctul meu de vedere, nu este munca la negru este evaziune fiscala.Dar in acest caz, vinovati sunt ambii parteneri de contract, angajatorul si salariatul ca accepta.
Si evaziunea fiscala este o consecinta a muncii la negru

Alte discuții în legătură

Munca la negru JaredNor JaredNor Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe ... (vezi toată discuția)
Revisal voicusimona voicusimona daca am un salariat in fara plata 20 de zile trebuie sa depun revisal? (vezi toată discuția)
Contract de munca AliMarin AliMarin Lucrez la o gradinita particulara si pe baza copiei dupa CI mi s a spus ca am contract de munca intocmit si inregistrat in Revisal incepand cu 1 octombrie a.c. ... (vezi toată discuția)