avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ce sunt inscrisurile pe suport informatic? art. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ce sunt inscrisurile pe suport informatic? art. 282-284 c.pr.civ

Se includ intre acestea si e-mailurile? Caz in care pot avea forta probatorie a inscrisului sub semnatura privata... chiar si fara semnatura electronica existinsa? Sau doar ca inceput de proba scrisa?

Art. 282: Noţiune
(1) Când datele unui act juridic sunt redate pe un suport informatic, documentul care reproduce aceste date constituie instrumentul probator al actului, dacă este inteligibil şi prezintă garanţii suficient de serioase pentru a face deplină credinţă în privinţa conţinutului acestuia şi a identităţii persoanei de la care acesta emană.
(2) Pentru a aprecia calitatea documentului, instanţa trebuie să ţină seama de circumstanţele în care datele au fost înscrise şi documentul care le-a reprodus.
Art. 283: Prezumţia de validitate a înscrierii

Înscrierea datelor unui act juridic pe suport informatic este prezumată a prezenta garanţii suficient de serioase pentru a face deplină credinţă în cazul în care ea este făcută în mod sistematic şi fără lacune şi când datele înscrise sunt protejate contra alterărilor şi contrafacerilor astfel încât integritatea documentului este deplin asigurată. 0 astfel de prezumţie există şi în favoarea terţilor din simplul fapt că înscrierea este efectuată de către un profesionist.

Art. 284: Puterea doveditoare
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, documentul care reproduce datele unui act, înscrise pe un suport informatic, face deplină dovadă între părţi, până la proba contrară.
(2) Dacă suportul sau tehnologia utilizată pentru redactare nu garantează integritatea documentului, acesta poate servi, după circumstanţe, ca mijloc material de probă sau ca început de dovadă scrisă.
Cel mai recent răspuns: Adrian0 , utilizator 11:14, 12 Decembrie 2016
Bine,dar presupunand ca nu este incident cazul mentionat, iar contractul nu este intre comercianti...?!
Dar un proces verbal, semnat cu un "digital pen" pe o tableta e valabil ca "inscris pe suport informatic" sau ar trebui considerat inscris in forma electronica iar semnatura sa fie valabila doar cu respectarea legii speciale (455/2001)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
Am deschis de curând un ong și am nelămuriri în legătură cu stocarea și gestionarea actelor. vă rog să mă ajutați AndreiGrigo AndreiGrigo Salutare, De curând mi-am deschis un ONG și am ajuns la o mică dilemă în legătură cu stocarea și gestionarea actelor. 1. Hotărârile de AGA și ... (vezi toată discuția)
Email comercial Dan me Dan me Cred ca acest subiect "email comercial" m'ar interesa mai in amanunt. Eu folosesc Outlook Express in w2k pro si nu sunt sigur ca stiu sa'l setez pentru scopul ... (vezi toată discuția)