avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restituirea fondului de reparații la vânzarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restituirea fondului de reparații la vânzarea apartamentului

Bună ziua, recent am cumpărat un apartament , iar când am mers să mă înregistrez la asociația de proprietari, administratorul mi-a spus că trebuie să plătesc fondul de reparații din urmă deoarece el l-a restituit vechiului proprietar. Mie nu mi se pare corect din moment ce la data semnării contractului de vânzare cumpărare în adeverință de la asociația de proprietari se specifică, ca nu sunt datorii , acum să îmi spună că sunt datorii pe lunile când eu nu eram proprietar. Sund de acord să plătesc fondul de reparații din data la care am devenit proprietar.
Va mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2016
realplayer, utilizator
Cel mai recent răspuns: andrei_rosu23 , utilizator 08:51, 8 Septembrie 2016
Da , înainte de a mă muta eu s-a hotărât in adunarea generală strângerea unei sume în fondul de reparații pentru lucrări în beci. A plătit dânsul ratele lunare până în 31 iulie pentru fondul cde reparații. Când s-a făcut contract de vânzare -cumparare vânzătorul nu mi-a zis nimic. Doar când mi-a predat cheile de la apartament a zis că se adună bani pentru reparații , si a mai rămas ca eu să plătesc următoarele rate lunare , ca i el a plătit până acuma. Eu am fost de acord, dar dânsul nu mi-a zis că el a retras acei bani cu care contribuise până în momentul vânzării.
Stiu doar ca vânzătorul a fost președintele asociației , asta am văzut pe adeverința eliberată de asociație , numele său la președinte asociației.
Administratorul mi-a spus ieri ca eu trebuie sa plătesc din urmă acel fond deoarece banii au fost înapoiați fostului proprietar.
Eu as dori sa stiu cu care lege pot să justific eu refuzul de a plății din urmă fondul de reparații.
Va mulțumesc frumos pentru timpul acordat și răspunsuri.
Nu am a va da un citat fix pe problema dv. pentru ca nu exista ceva atat de specific in lege.

Dar va puteti folosi de citatele date de mine mai sus, accentuand pe partea bolduita.
In plus va mai puteti folosi, tangential si de urmatorul citat, din aceelasi HG:
Art.24
(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Este vorba despre alta sursa de alimentare a fondului de reparatii, dar maniera de folosire este comuna. Adica nu se inapoiaza proprietarilor si se folosesc strict pentru lucrari de reparatii, intretinere sau modernizare a proprietatii comune.
Daca considerati ca va este necesar il puteti folosi ca argument in a demonstra ca aceste fonduri nu se inapoiaza proprietarilor in nicio situatie si ca se folosesc asa cum hotaraste AG.
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2016
elga50, moderator
Va mulțumesc frumos încă o dată. Dacă situația nu se rezolva am să fac o plângere la Primărie la Compartimentul de îndrumare si control asociații de proprietari.
Dupa cate am aflat din primul mesaj, la realizarea tranzactiei de vanzare-cumparare, a existat o adeverinta de la asociatie in care se preciza ca acel apartament nu are datorii catre asociatie. Folositiva, ca argument de aceasta adeverinta, adeverinta ce cred ca a fost consemnata in contractul de V/C autentificat de notar. Valorificati aceasta adeverinta in discutia directa cu presedintele actual al asociatiei sau, daca va fi cazul, in instanta. Doscutati cu administratorul, cu presedintele si cu cenzorul. Problema se poate rezolava in asociatie dar daca ei nu inteleg aveti destule argumente si legislatia de partea dumneavoastra sa va adresati instantei.
Puteti apela si la argumentul rezilierii contractului de vanzare-cumparare. Aceasta amenintare adresati-o fostului proprietar si presedinte. Daca a fost multumit de pret nu cred ca va risca rezilierea contractului cu restituirea pretului si alte cheltuieli
Va rog să mă credeți că exact acest lucru i-am spus fostului proprietar, căci în adeverință ( aici cred că este vorba di de un conflict de interese deoarece vânzătorul avea si calitate de președinte de asociație si dânsul a semnat acea adeverință împreună cu administratorul )se specifică ca nu sunt datorii, si ca acum mi se spune să plătesc din urmă.
Adică eu semnez pentru mine ca nu datorez nimic și pe urmă viitorul proprietar este anunțat că are de plată din urmă un fond de reparații. ????????
Mie mi pare corect si legal să mă fi anunțat înainte de semnarea contractului V/C ca trebuie plătită o anumită sumă , ceea ce dânsul a ascuns până la data când mi-a predat cheile.
Chiar am amenințat că voi cere anularea contractului de V/C , la care dânsul mi-a zis ca trebuie sa studiez legea ( așa am ajuns să caut pe internet pe tema acestui subiect ) iar azi dimineață am fost la notar si i-am spus problema iar notarul chiar a vorbit cu fostul proprietar ( si președintele asociației) explicandui-ui ca nu are dreptate, dar el nu vrea să înțeleagă argumentând ca eu mă voi folosi de reparații nu dânsul. La fel eu pot să argumentez ca nu am distrus nimic ca să trebuia reparat.
După ce notarul a vorbit cu fostul proprietar, acesta din urmă m-a sunat să îmi spună că el nu a făcut presiuni asupra administratorului să-i restituie banii, si ca eu nu sunt obligat să plătesc în continuare fondul de reparații , eu i-am răspuns că voi plăti în continuare ratele peb fondul de reparații din momentul în care am devenit proprietar.
Pfff complicat ....
Oricum eu nu am să plătesc din urmă nici un leu.
Mulțumesc pentru răspuns.

Alte discuții în legătură

Reclamatii administrator fardia fardia Buna ziua, As dori sa aflu unde pot reclama administratorul blocului deoarece acesta refuza sa imi elibereze adeverinta necesara la instrainarea ... (vezi toată discuția)
Fodul de reparatii se restituie? dragodar dragodar Buna ziua, Vreau sa va intreb daca fondul de reparatii de restituie fostului proprietar la vanzarea apartamentului. De la asociatie i s-a spus ca nu se ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un mandatar dragodar dragodar Buna ziua, am mai scris aici, m-ati ajutat si va multumesc. Revin cu problema mea care ma streseaza teribil. Am sa prezint succint datele problemei mele: - ... (vezi toată discuția)