avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
LIVE, ACUM (498 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament cu adeverinta administrator bloc?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament cu adeverinta administrator bloc?

Aud ca e o lege, nu cunosc numarul, care spune ca nu poti vinde apartamentul tau de bloc decat cu o adeverinta de la administrator ca nu ai datorii la intretinere.
Asa e? Mi se pare un abuz asta, cel care vinde daca e de acord sa preia cheltuielile mele, ce treaba are administratorul? Eu vreau sa vand unei rude, spre exemplu, fratelui meu.
Care este aceasta lege si ce spune ea va rog?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:19, 8 Septembrie 2016
@KLTM. Am inteles. Eu v-am indicat linkul caci raspunsul ynocentt-ei este destul de clar.
Daca ar fi sa-mi exprim si eu o parere (daca-mi permiteti), as spune ca faptele se succed asa:
- dvs. mergeti la asociatie si asociatia nu va elibereaza adeverinta
- daca nu va elibereaza adeverinta sau va elibereaza o adeverinta in care scrie ca sunteti dator, atunci dvs. trebuie sa-i dati in judecata (caci altfel nu aveti cum sa-i fortati)
- in instanta fiecare va opune ce crede de cuviinta - asociatia de exemplu o sa spuna ca v-a notificati sa platiti si astfel s-a intrerupt prescriptia (cum, corect a explicat si @ynocentta)

Desigur, puteti trimite avocata sa negocieze cu asociatia si sa cada la pace, este chiar indicat.
Da, administratorul si contabilul, tehnic, poate scadea datorii prescrise din contabilitate, insa ramane intrebarea cine plateste banii (?), administratorul si contabilul care nu au facut demersurile de recuperare a datoriei la timp (?) sau debitorul (adica dvs.) asa cum este normal (?)

Ce este greu de priceput pentru cetateni, este ca odata cu intrarea in vigoare a NCC, institutia prescriptiei extinctive s-a modificat fundamental, chiar daca toata lumea plimba, in sus si in jos, termenul ala de 3 ani. Termenul de 3 ani nu este totul in aceasta materie!

Concluzia - puneti-va avocata la treaba daca tot o aveti !

P.s. nu mai citati mesajul anterior in intregime daca este penultimul mesaj (nu-si are rostul), citati doar pasaje anume daca vreti sa raspundeti la o chestiune extrasa din mesaj. Astfel aerisim textul care trebuie parcurs si cei care doresc sa va raspunda o pot face mai usor. Ok?
KLTM a scris:

Mi se pare un abuz asta, cel care vinde daca e de acord sa preia cheltuielile mele, ce treaba are administratorul?

Unde este lege nu este tocmeala
Adeverinta va este obligatorie la incheierea actului notarial de tranzactionare bun imobil
Lipsa adeverintei atrage nulitatea actului de instrainare bun imobil
datoria mea e prescrisa si astfel sa scapam de proces insa nu stiu nici daca o asociatie de proprietari poate scadea datorii prescrise din contabilitate.

Cine a decis ca datoria este prescrisa?
In cazul asociatiilor de proprietari,numai instanta de judecata este competenta sa analizeze actiunea,sa coroboreze cu documentele si intampinarile partilor si sa aprecieze daca a intervenit sau nu prescriptia
Daca nu exista hotarare judecatoreasca definitiva,asociatia de proprietari nu poate scadea datorii din contabilitate
In speta dv,chiar daca exista sume cu titlu de restanta,acestea pot fi precizate in adeverinta emisa de asociatie si cu acordul cumparatorului pot fi preluate de catre acesta
puteti trimite avocata sa negocieze cu asociatia si sa cada la pace, este chiar indicat.

In cazul debitelor in evidenta asociatiiilor de proprietari, negocierile verbale nu au puterea hotararilor judecatoresti definitive
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
ynocentta, utilizator
Vedeti ca va contraziceti dvs. cu dl. trandafir. Dansul spune ca asociatia poate scadea din contabilitate, dvs. ca nu.
Eu stiu caz concret cand au sters penalitati de intarziere de mii de lei.
Daca ati citi cu atentie ati fi vazut ca am spus "ce treaba are administratorul de bloc daca eu m-am inteles cu cumparatorul sa preia cheltuielile" si asa cum spunea dna Jane se trece in contractul de vanzare cumparare aceasta intelegere. Nu cred ca devine nul odata ce e intelegerea partilor si e autentificat de catre notar public.
Tot va trebuie adeverinta, notarul trebuie sa scrie in contract ce datorii preia cumparatorul si acesta sa si le asume.
KLTM a scris:

Vedeti ca va contraziceti dvs. cu dl. trandafir. Dansul spune ca asociatia poate scadea din contabilitate, dvs. ca nu.

Nu este vorba despre contrazicere
Este o diferenta semnificativa intre natura debitului ,respectiv suma de baza si eventualele penalitati
Referitor la penalitati acestea pot fi scazute numai in cazul in care penalitatile au fost aplicate de catre asociatia de proprietari si cu acordul comitetului executiv
Firesc se pune intrebarea cine acopera suma ramasa in contabilitate
Daca penalittaile sunt aplicate de catre furnizor in factura ,nu pot fi anulate decat eventual de catre instanta de judecata
Eu stiu caz concret cand au sters penalitati de intarziere de mii de lei.

Pentru a se putea raspunde concret la stergerea penalitatilor de mii de lei,este obligatoriu sa fie cunoscuta natura penalitatilor
In cadrul asociatiilor de proprietari pot exista 2 feluri distincte de penalitati
1-penalitati de intarziere aplicate de catre furnizorii de servicii asociatiei de proprietari,sunt penalitati pe care asociatia de proprietari nu poate de la sine putere sa le anuleze
2-penalitati aplicate in temeiul disp art 49 L nr 230/2007 de catre asociatia de proprietari,
pentru orice suma cu titlu de restanta-neachitata in termenul stabilit,penalitati care in anumite situatii pot fi mcsorate sau anulate de catre comitetul executiv
Este greu de crezut ca asociatia de proprietari cand aplica o perioada penalitati care ajung la valoare de mii de lei ,de la sine putere intelege sa le "stearga"
pentru aplicarea penalitatilor,lunar raspunde administartorul cenzorul,comitetul executiv si presedintele,care pot fi obligati sa acopere eventualul debit in evidenta in conditiile in care se constata culpa acestora
ce treaba are administratorul de bloc daca eu m-am inteles cu cumparatorul sa preia cheltuielile"

Anterior oricarui raspuns, analizez cu foarte multa atentie intrebarea si incerc sa dau un raspuns clar si concret
Dv nu intelegeti ce treaba are administratorul cu intelegerile dv cu promitentul cumparator
Administratorul de imobil indiferent de intelegerile partilor ,are obligatia legala sa consemneze in adeverinta situatia faptica reala

Nu cred ca devine nul odata ce e intelegerea partilor si e autentificat de catre notar public
.
Daca citeati atent raspunsul meu ,vedeati ca am raspuns
Lipsa adeverintei atrage nulitatea actului de instrainare bun imobil
-dupa cum prevede disp art 20 al 2 din L nr 230/2007
Parcurgeti topicurile din forum si veti constata situatii relatate de utilizatori in care au fost incheiate contracte notariale de achizitie bun imobil in lipsa adeverintei ,sau cu date intentionat eronate
Sunt 2 aspecte distincte ,conventiile intre partile contractului de tranzactionare bun imobil si documentele obligatorii care trebuie sa fie depuse pentru intocmirea documentelor autentificate de tranzactionare bun imobil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpărare apartament cu datorii foarte mari la întreținere, parțial prescrise. acceptarea datoriilor anulează prescrierea? addframe addframe Buna ziua, Doresc sa preiau un apartament care are datorii foarte mari la intretinere, acumulate in foarte multi ani. Asociatia de locatari nu a intreprins ... (vezi toată discuția)
Adeverinta asociatie anjinsan anjinsan Buna Ziua, Situatie:Un chirias, se muta in locul altui chirias si apoi solicita adeverinta de la asociatie din care sa rezulte ca nu exista debite restante ... (vezi toată discuția)
Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)