avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenintarea cu moartea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenintarea cu moartea

Buna ziua. Va deranjez cu doua intrebari. Persoana inculpata in dosarul penal (amenintare), a scris in declaratia sa, ca nu doreste avocat. (desi dpdv penal are acest drept. Va beneficia,insa sau nu?

Iar ca prim termen, s-a ales o zi, in care din ce am inteles nu ne vom prezenta niciunele dintre parti. De ce?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:55, 9 Septembrie 2016
Deci, inculpatul se poate prezenta si este indicat sa se prezinte la sedintele ce urmeaza sa aibe loc in camera preliminara. Este adevarat ca pana mai de curand majoritatea procedurilor in camera preliminara se puteau desfasura in camera de consiliu fara participarea procurorului si a inculpatului, insa legea s-a schimbat, nu de mult (in urma admiterii de care CCR a unor exceptii de neconstitutionaliate), si astazi exista posibiliatea inculpatului de a fi prezent si a-si expune cererile, exceptiile si concluziile, sens in care, textul de lege precizeaza clar:

La termenul stabilit conform art. 344 alin. (4), judecătorul de cameră preliminară soluţionează cererile şi excepţiile formulate ori excepţiile ridicate din oficiu, în camera de consiliu, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a oricăror înscrisuri noi prezentate, ascultând concluziile părţilor şi ale persoanei vătămate, dacă sunt prezente, precum şi ale procurorului.

Ce intelegem din textul de mai sus? Ca partile pot fi prezente sau nu!

Desigur, cei mai multi, fac ca struţul, adica baga capul in nisip si nu se prezinta, crezand ca astfel se rezolva problema.

Sfatul meu este sa fiti prezenti si sa tineti din scurt tot parcursul procesului penal.
Povestea, domnule moderator este aceasta....

Acum un an de zile, am fost amenintat de vecinul din blocul de vizavi cu moartea, pe fondul unui conflict mai vechi, pe care o sa il prezint in final. Am avut inspiratia si l-am inregistrat , atat la ora 15.00 , cat si la ora 17.00, cand a reinceput, din nou,sa ma ameninte ,fiind prezenta si o martora (vecina de deasupra).El este un om foarte violent, cu un comportament antisocial, un cunoscut al politiei( pentru ca a mai avut probleme cu politia). Din pacate , multi vecini nu reactioneaza, datorita violentei verbale, dar si a faptului ca petrecandu-si timpul prin baruri si fiind prieten cu tot felul de dubiosi te poti astepta la orice.

Dupa ce ma ameninta, 2-3 luni fuge.

Vecina de deasupra, spune in declaratia, sa , ca atunci cand ea a iesit pe geam , el vorbea la telefonul mobil si eu il inregistram si apoi l-am injurat.

In prima proba video, se observa, cum el ma injura, si ma ameninta apoi inchide geamul, si il redeschide amenintandu-ma din nou. Vecina iese exact la mijlocul inregistarii, se apleaca si il vede pe acesta, cu telefonul in mana, el incercand in acel moment sa ma inregistreze pe mine.

Iar la a doua amenintare, de la ora 17.00, vecina spune , ca el a dat drumul la muzica , eu l-am inregistrat si am inceput sa il injur, pe inculpat, iar de acolo a inceput din nou disputa, ea iesind pe geam, spunandu-i inculpatului sa o termine din cauza limbajului folosit.

In inregistrarea a doua, se observa cum geamul de la bucatarie este intredeschis, iar tatal meu il inregistreaza pe el,asta dupa ce a dat drumul la muzica si ne-a amenintat de vreo 2-3 ori. Iar ea, a iesit la final, si i-a spus sa inceteze. Iar din partea noastra, nu se aude nici macar un cuvant.

Inculpatul, a spus in declaratia sa ca vorbea la telefonul mobil, si eu ma uitam cu intentie la el, inregistrandu-l. In mintea, sa a avut o discutie civilizata cu mine, in care imi spunea el mie, de ce il inregistrez , ca nu este frumos , iar eu l-am amenintat pe el, atentie, cu sabia. Aceeasi chestie cu vorbitul la telefon, a folosit-o si la mama mea, ca sa se apere.

La ora 17.00, a spus ca nu se afla acasa, deoarece a plecat de la ora 15.00 in oras intorcandu-se seara la ora 21.00.

El , a primit o amenda in anul 2012, pentru ca atunci a amenintat-o cu moartea, pe mama mea, in valoare de 500 de lei. (precizandu-se in dosar- ca are antecedente penale). In declaratia sa , nerecunoscand, ce s-a intamplat atunci.

Cred, ca este posibil sa o fi iinfluentat pe vecina de deasupra, pentru ca este o femeie cu doi copii mici, avand sotul mai mult plecat.

Luna trecuta, 12-13 august, o pandea pe vecina cand , pleaca de acasa, si atunci muzica, amenintari , si tot tacul. Iesea la geam ,si fluiera, avand telefonul lui ascuns in mana.
I-am chemat politia la ora 3.50 dupa 2-3 zile pentru ca nu mai puteam de stress si nervi, iar apoi imi dadea muzica 2-3 minute, (adica sa imi arate el mie). Tin sa precizez, ca a declarat ca nu sufera de boli psihice.

Iar apoi, am fost din nou la politie, am vorbit cu sectoristul, care l-a chemat la sectia, si a disparut din peisaj.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
ContSters401479, utilizator
Am inteles, deci fie ca este vorba de inculpat, fie ca este vorba de persoana vatamata (dvs), este bine ca fiecare sa fie la toate termenele pentru a se prezenta cum crede de cuviinta. Daca inculpatul nu se prezinta, si dvs. in calitate de persoana vatamata (sau parte civila, daca v-ati constituit) va prezentati, asta nu poate fi decat in interesul dvs.

Desigur, este bine sa aveti avocat (sau un indrumator, ceva), ca sa punctati exact pe ce este cazul in camera preliminara, caci asta, deocamdata, nu este o judecata si nu trebuie sa irositi gloantele in vant, ca sa zic asa. Acum depinde si cu ce a fost sesizat judecatorul de camera preliminara, cu rechizitoriu, cu plangere la solutiile procurorului, cu confirmare pentru vreo renuntare la urmarirea penala, etc (nu stim care-i situatia, caci nu ati prezentat)
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rolul camerei preliminare oltul oltul in camera preliminara judecatorul poate sa dea o solutie de netrimitere in judecata?(daca fapta nu prezinta pericol social) sau care este rolul camerei ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara-decizia este definitiva daca nu depun exceptii mezgageza mezgageza intr-un dosar in camera preliminara decizia ramane definitiva daca inculpatul nu depune exceptii.....daca depun exceptii si resping am drept de ... (vezi toată discuția)
Sunt inculpat intr-un dosar de inselaciune, am avut control judiciar ... Goregki Goregki Sunt inculpat intr-un dosar de inselaciune, am avut control judiciar 180 de zile iar astazi am primit citatie pentru prezentare in Camera preliminara: măsuri ... (vezi toată discuția)