avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... BONURI DE MASA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

BONURI DE MASA

Buna ziua,

As dori sa stiu daca este legal ca angajatorul sa ofere bonuri de masa unor angajati iar altora nu. Si asta in conditiile in care toti angajatii au norma intreaga de munca, de minim 8 ore. Iar el unora nu le da bonuri iar altora le da cate 30-40 bonuri/luna ?
Odata ce sunt oferite bonuri de masa in compania respectiva nu este obligatoriu sa fie oferite tuturor angajatilor cu norma intreaga de munca/zilele lucrate in luna respectiva ?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
diana_1111, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:45, 12 Aprilie 2022
Normele de aplicare a Legii nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;

c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.

.....

Art. 10
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz. .....

Prin urmare, legea prevede :
- stabilirea de catre angajator impreuna cu sindicatele/reprezentantii salariatilor de clauze privind modul de acordare a tichetelor de masa - numar salariati , criterii de acordare etc.
Prin urmare, exista posibilitate sa se acorde numai la oparte din salariati.

- nu se pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuire;

- constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, utilizarea de către salariaţi a unui număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile în care sunt prezenţi la lucru în unitate. In aceasta situatie , se poate sesiza Inpsectia Muncii/ITM-ul.
Legea nu prevede ca tichete de masa se acorda pentru toti salariatii dntr-o unitate.
In Normele de aplicare a Legii 142/1198 privind tichetele de masa se prevede ca:

Art. 2. - Angajatorii, împreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, în limita celei prevazute de lege, tinând seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinând seama de conditiile concrete de lucru în care îsi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii".

In ceea ce priveste numarul de tichete de masa la care are dreptul un salariat intr-o luna legea prevede ca acesta beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezen la lucru,iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna.
Ideea este ca tichetele de masa sunt cerute pt numarul total de angajati. Deci unii nu-si primesc tichetele de drept !
Cum adica angajatorul da tichete la cine vrea ?!
Si cu restul ce face ?
Le consuma pentru protocol si asta sa inteleg ca este legal ?! :))
Ma indoiesc...
Unde este prevazuta acordarea tichetelor de masa la nivel de angajator , in c.i.m., in regulamentul intern ?

Incercati sa postati prevederile de la nivel de angajator legate de acordare tichetelor de masa ...astfel ne putem da mai bine seama despre problema dvs.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua! Daca am trecut de la program normal de 8 ore /zi la program partial de munca de 4 ore/ zi , tichetele de masa se acorda direct proportinal cu nr.de ore lucrate sau cu nr.de zile din luna respectiva?

Alte discuții în legătură

Acordarea tichetelor de masa AncaAnca92 AncaAnca92 Buna ziua! Am citit legea acordarii tichetelor de masa, dar nu sunt lamurita. Angajatorii aceleasi unitati pot lua numar diferit de bonuri? Depinde de ... (vezi toată discuția)
Intrebare retinere bonuri Iulian iulian Iulian iulian Daca un angajat lipseste trei zile de la locul de munca pe motive medicale,angajatorul ii poate retine bonurile valorice pe toata luna ? (vezi toată discuția)
Bonuri de masa ? victorp victorp Buna seara , Am o serie de intrebari legata de numarul bonurilor de masa acordate pe luna unui salariat : -cite bonuri este normal sa primesaca lunar un ... (vezi toată discuția)