avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare retinere bonuri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare retinere bonuri

Daca un angajat lipseste trei zile de la locul de munca pe motive medicale,angajatorul ii poate retine bonurile valorice pe toata luna ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:38, 22 Ianuarie 2017
Raspunsul ar putea fi afirmativ, daca la nivel de angajator exista anumite criterii de acordare a tichetelor de masa.

Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa:
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.


Art. 10
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz. In sensul prezentelor norme, nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
.....
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichetele de masa si concediul al3_sorina al3_sorina E legal ca pentru un concediu medical ce depaseste 4 zile sa iti taie toate tichetele de masa? (vezi toată discuția)
Tichete de masa adrian599 adrian599 Cum se procedeaza cu tichetele de masa, angajatorul plateste pt ele,firma este scutita de la impozit ,cine are dreptul la ele .Multumesc (vezi toată discuția)
Tichete de masa la persoane cu cim cu timp partial emilia55 emilia55 Buna ziua, dacă am CIM cu timp parțial si lucrez trei zile pe Saptamana, in medie 12 zile pe luna, câte tichete de masa as avea dreptul sa primesc conform ... (vezi toată discuția)