avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea caz ?


Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot si cei doi copii ai lor mostenesc cota de pe sotie.

Exista tensiuni semnificative intre sotul supravietuitor si unul dintre copii ceea ce il face pe sot sa isi doreasca cu adevarat sa lase un testament sau sa doneze partea lui din casa altei persoane din familie.

Repet, nu este vorba de partea de casa pe care copilul a mostenit-o de la parintele decedat (parte pe care nu i-o poata lua nimeni, deci nu poate fi dezmostenit) ci partea din casa a parintelui supravietuitor de care in mod rational ar trebui sa poata dispune cum doreste atat in timpul vietii cat si dupa (in functie de dorintele pe care le are).

M-am intalnit insa de notiuniunile reductiune si cota de rezerva succesorala ceea ce ma face sceptic cu privire la sansele de reusita ale unui asemenea demers...

Practic ce sanse are un testament sau o donatie sa ramana in picioare dupa ce e atacat in asemenea scenariu ?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 17:08, 20 Septembrie 2016
Perfectati un contract de intretinere .

Rezolutiunea contractului de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.



Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.


Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Testament aser aser Cind un Testament este inatacabil? (vezi toată discuția)