avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Posibilitati de contestare a unei amenzi nejustificate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Posibilitati de contestare a unei amenzi nejustificate

Buna seara.
Va rog mult, puteti sa ma ajutati cu un sfat.

Cautam un tomberon sa arunc o unitate veche de calculator, pentru ca nu puteam sa o arunc direct pe toboganul de la ghena fiind prea ingust. Am fost prima data la ghena de la scara blocului, dar fiind inchisa m-am intors sa caut alta. Cand am iesit de pe aleea care duce la ghena, masina de la politie locala era oprita in fata mea si eu asteptam ca ei sa treaca pentru ca strada era prea ingusta pentru a trece pe langa masina. Un agent a coborat din masina, mi-a spus sa las ce am in mana jos si sa ii prezint un act de identitate. Am prezentat actul, iar dupa 5 minute aflu ca mi-a dat amenda pentru depozitarea de gunoaie menajere. Domnul agent mi-a spus ca el nu are de unde sa stie ca eu nu am depozitat si restul gunoaielor, cu toate ca eu NU AM ARUNCAT NIMIC, DANSUL MI-A ZIS SA LAS JOS.
Cand l-am intrebat respectuos, de ce imi face una ca asta, pentru ca nu am aruncat nimic, m-a amenintat ca imi da amenda maxima daca nu semnez. Am semnat de frica.
Toate acestea se pot verifica pe camera video de la masina, daca au asa ceva.
Multumesc si o seara buna.
Masina aceea de politie (Dacia Duster) are camera video ?
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2016
oviale, utilizator
1) Nu putem sti cauza pentru care v-a amenintat, insa daca asa a fost, n-ar fi trebuit sa o faca.

2) Trebuia sa va aduca la cunostinta posibilitatea de a formula obiectiuni la procesul verbal intocmit, texul de lege precizand fara echivoc:
(7) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.
oviale a scris:
Forumlez plangerea respectiva, dar daca nu exista camera video pe masina, ar fi 2(cei 2 agenti) vs 1 (eu) si nu am nicio sansa.

Așa cum foarte bine ați sesizat, dacă nu puteți dovedi cele afirmate vă duceți în instanță doar ca să aveți de unde să vă întoarceți și mai aruncați și cu banii de taxă de timbru pe geam.

Prevederea din O.G. nr. 2/2001 referitoare la martor și pe care o citează trandafir2 în mesajul său este articolul 19 din acest act normativ și nu are legătură cu situația dvs., care ați precizat foarte clar în mesajul inițial că ați semnat procesul-verbal de contravenție. Art. 19 din O.G. nr. 2/2001 se referă la situația în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze.

Prevederea referitoare la obligația agentului constatator de a aduce la cunoștința contravenientului dreptul de a face obiecţiuni, și anume art. 16, alin. (7) din O.G. nr. 2/2001, vă ajută dacă:
- nu vi s-a dat posibilitatea să le formulați (din mesajele dvs. nu rezultă acest aspect);
- puteți să dovediți că nu vi s-a dat posibilitatea să formulați obiecțiuni;
- prin nerespecatarea dreptului de a formula obiecțiuni să vi se fi pricinuit o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de contravenţie. Citiți, în acest sens, decizia nr. XXII/2007 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
[ link extern ]

oviale a scris:
Masina aceea de politie (Dacia Duster) are camera video ?

Îmi pare rău, însă nu vă pot ajuta cu răspunsul la această întrebare. Sper să vă răspundă cineva și la aceasta, nu doar să vă trimită inutil în instanță. Răspunsul poate fi esențial pentru reușita unei plângeri împotriva procesului-verbal de contravenție.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Faceti o contestatie, cereti interogatoriu, aveti vreo poza cu computerul? Il ai aveti? Stia cineva ca voiati sa il aruncati?

Cat despre aruncarea calculatorului, va sfatuiesc sa il depuneti in puncte specializate pentru ridicarea deseurilor DEEE, acesta nefiind gunoi menajer. In anumite cazuri puteti chema anumite firme private sa vi le ridice de acasa/birou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verval de contaventie trimis prin posta cu toate ca am fost prezent in momentul intocmirii lui solcan_ionut solcan_ionut Dupa ce am parcat masina, mi s-a solicitat actele la control decatre un agent de politie care mi-a zis ,,ca ma urmarit prin localitatea pt ca vorbeam la ... (vezi toată discuția)
Contraventie silvica: pasunatul in padure Irina S. Irina S. Agentul constatator, retine in cuprinsul p-v de contraventie ca un contravenient a fost prins pasunand un card de capre in doua zile consecutiv [b]01 si 02 ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala impotriva unui proces verbal intocmit fara a fi contravenientul de fata siloth siloth ma confrunt cu aceastra problema si cu marea dilema a rubricii \"Alte mentiuni\" og 2 art 16 (7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul ... (vezi toată discuția)