avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Rugaminte PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Rugaminte PFA

Buna ziua,
Va rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema, firma unde lucrez ne desface contractul de munca si ne obliga sa ne facem pfa cod 4619 ( intermedieri comert) si se va face un contr de prestari de servicii, ni s-a spus ca se va retine un "impozit" de 10% retinere la sursa, din ce am citit eu pe site-ul dvs si pe internet acest impozit se opreste doar in cazul unui contract de colaborare incheiat cu o pf, si ca pfa are obligatia sa isi organizeze contabilitate si sa plateasca impozitele aferente.
Rugamintea mea este, puteti sa-mi spuneti in baza caror articole din lege firma imi percepe abuzit aceste impozite pe care au ar trebuie sa le platesc de 2 ori, adica ce argumente pot sa-i aduc pentru a ne sustine drepturile.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: bogeanua , utilizator 17:00, 25 August 2009
Daca va fi un contract de agent, comision sau mandat comercial nu veti plati "de 2 ori" impozitul pe venit. In acest sens, Codul fiscal prevede:

ART. 53 Plati anticipate ale impozitului pe veniturile din activitati independente
din Codul Fiscal 2008-2009/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. II Venituri din activitati independente

"Un contribuabil care desfasoara o activitate independenta are obligatia sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, potrivit art. 82, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 52, pentru care plata anticipata se efectueaza prin retinere la sursa."

ART. 52 Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
din Codul Fiscal 2008-2009/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. II Venituri din activitati independente4 adnotări

"(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;"

Asadar, nu veti plati dvs. impozit anticipat fiindca va fi virat de platitorul dvs. prin retinere la sursa.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Buna ziua,

Revin cu urmatoarea precizare este vorba de un ct de prest servicii incheiat intre o pfa si un srl, atunci mai este valabila retinerea la sursa?
In acest caz nu mai este valabila retinerea la sursa.PFA isi va plati impozitul pe venit prin plati trimestriale anticipate urmand ca dif de impozit sa o achite in anul urmator la un termen stabilit de Administratia Financiara prin Decizia de impunere anuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - agent de asigurari - sistem real sau retinere la sursa? robertdrilea robertdrilea Pentru un PFA - Agent asigurari este obligatoriu ca virarea impozitului sa fie facuta prin retinere la sursa? Daca nu, care este actul normativ care iti poate ... (vezi toată discuția)
Impozit pfa contract de mandat la comision MISKA5 MISKA5 Buna seara.Sunt pfa cu contract de mandat la comision.Am certif.de inregistrare la ONRC prin care mi s-a atribuit CUI,caen 7487 /atestat /sunt inregistrata la ... (vezi toată discuția)
Pfa - impozit retinere la sursa Lori47 Lori47 Un SRL a incheiat un contract de mandat comercial cu o persoana fizica autorizata. Acest PFA desfasoara si alte tipuri activitati. Pentru acest serviciu la ... (vezi toată discuția)