avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pfa contract de mandat la comision
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pfa contract de mandat la comision

Buna seara.Sunt pfa cu contract de mandat la comision.Am certif.de inregistrare la ONRC prin care mi s-a atribuit CUI,caen 7487 /atestat /sunt inregistrata la Adm.Fiscala /declarat si platit impozitul estimat/emit lunar facturi pentru comision pe care le-am incasat prin cont.Incasarile au fost facute in sume brute pentru ca societatea platitoare nu mi-a retinut la sursa impozitul anticipat.S-a procedat corect?
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 12:48, 1 Martie 2009
Nu. Conform Codului fiscal art.52 trebuia retinut anticipat impozitul la sursa:
1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial
Ce fel de pfa suneti?Nu cumva profesiuni reglementate?Daca platile s-au facut in baza facturilor emise de dvs, trebuie sa tineti contabilitate in partida simpla, si depuneti declaratia privind veniturile pana la 15 mai.
Nu au obligatia depunerii declaratiei 200, persoanele fizice care in anul de raportare au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Sunt pfa cu o diploma de agent de servicii financiare atestata de Comisioa Nationala a Valorilor Mobiliare din pacate fiind o meserie noua nu este prevazuta ca activitate independenta sau eu cel putin nu am gasit (cum sunt contabilii autorizati de ex).Eu am facut plati anticipate trimistriale ca pfa destul de mari pe baza veniturilor incasate anul trecut , acum daca mi-ar cere firma platitoare sa restitui cei 10% care ar fi trebuit sa fie retinuti la sursa as fi in mare incurcatura.Eu oricum imi deduc anumite cheltuieli si pe baza declaratiei 200 ma regularizez cu statul si as avea de incasat pentru anul 2008, in anul 2009.
Dava erau obligati sa retina la sursa si nu au facut-o e problema lor.Eu zic sa va platiti 16%.
Buna ziua.La o citire a art.52 din Codul Fiscal se pare ca se retine impozit de 10% la contractele de mandat si comision.Mie nu mi s-a retinut.Eu am taiat facturi si am incasat cvaloarea intreaga nediminuata cu nici un impozit.Eu am platit un impozit estimat , anticipat mai mare decat ar fi trebuit pentru veniturile incasate,deci as avea de incasat dupa emiterea deciziei in urma declaratiei 200.Societatea poate sa-mi ceara acum acest impozit?Facturile prezente au valori foarte mici deci nu ar fi de unde sa se retina.Mi s-ar parea nedrept sa trebuiasca sa dau banii inapoi la societatea platitoare cand eu am de primit de la stat.

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati RADIOANA RADIOANA MA NUMESC RAD IOANA, AM INTRAT INTR-UN SISTEM MLM SI ACUM IAU BONUS DE LA PERSOANELE INSCRISE DE MINE! ACEST BONUS IL PRIMESC PRIN MANDAT POSTAL! VREAU SA ... (vezi toată discuția)
Termen de depunere declaratie 200 pentru agentii de asigurari george-neagu george-neagu Am incheiat polite de asigurare pe baza unui contract de mandat in luna decembrie 2010, am primit comisionul datorat in luna ianuarie 2011. Acum , pana la 16 ... (vezi toată discuția)
Declaratia 205 margareta teodorescu margareta teodorescu In anul 2009 decl 205 pt dividende are data limita tot sf lunii iunie ca in 2008? Multumesc (vezi toată discuția)