avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere sau cedare contract de vanzare cumparare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere sau cedare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Buna seara.
Sora mamei tatalui meu, deci matusa, necasatorita, fara copii, locuieste intr-un apartament, impreuna cu alta familie, situatie mostenita de dinainte de 1989, ea detinand prin cumparare o camera plus dependinte comune si cota indiviza, din patru, cate are intregul apartament, restul fiind proprietatea celeilalte familii.
In urma cu aproape 12 ani, am incheiat cu matusa un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere in care sa stabilit si o suma modica, eu platind aproape jumatate, restul reprezentand obligatia de intretinere. In prezent, nevoile batranei, care a implinit 90 de ani au crescut, avand vederea si auzul reduse la mai putin de 10 procente. Are nevoie de cumparaturi, mancare si ingrijire zilnic, plus medicamente pt numeroasele afectiuni pe care le are orice persoana la aceasta varsta, eu nemaiavand posibilitatea sa-i acopar integral acestea, distanta dintre locuintele noastre fiind si ea un impediment.. Familia copropietara a acelui apartament, este dispusa (declarativ) sa-i acorde ingrijirea de care are nevoie, in schimbul acelei camere, iar eu va intreb, care ar fi cea mai simpla metoda de a trece contractul cu beneficiile si obligatiile de intretinere si ingrijire, catre dansii. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lucian2014 , utilizator 15:13, 20 Ianuarie 2014
1. NU.
2. NU, daca se incheie un contract de vanzare-cumparare si nu predati proprietatea, se plateste pretul in schimbul a ce? Data mortii matusii este incerta, poate fi acum sau peste 10 ani, poate fi inaintea sau dupa decesul dv.
Actul incheiat anterior - contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este o aiureala, in opinia mea. Contractul de vanzare inseamna tranmiterea dreptului de vanzare in schimbul unui pret, pe cand contractul de intretinere este transmiterea unui bun in schimbul prestarii intretinerii zilnice a transmitatorului.
In caz de litigiu, instanta va trebui sa califice acel contract. Daca notarii ar fi incheiat contracte, tinand cont si de definitiile contractelor, de deosebirile majore dintre acestea etc., nu am fi avut astfel de contracte pe piata...;)
Sincer, la vremea aceia, batrana a vrut doar sa-mi lase mie acea camera de 10.5 mp si a gasit de cuviinta ca un contract de vanzare cumparare, ar consfinti cel mai sigur, vointa ei. Partea cu clauza de intretinere a fost initiativa notarului, pe care eu am acceptat-o, nebanuind la vremea respectiva ce implicatii poate avea. Eu am ajutat-o cat am putut dar intre timp, batranetea, bolile si neputinta au avansat, iar matusa sa "agatat" cu disperare de singura resursa potentiala pe care o are. Pt ca este aproape oarba, acum "intretinere" inseamna spalat, facut cumparaturi, facut mancare si multe altele care nu se pot spune aici si pe care eu nu am cum sa le rezolv, avand serviciu si propria mea familie de intretinut. Deoarece, cei din familia coproprietara a apartamentului, sunt de acord sa-i acopere nevoile in schimbul acelei camere, deci neexistand din acest punct de vedere nici un litigiu pt ca si eu si batrana suntem de acord, trebuie sa gasesc o formula simpla si sigura prin care sa rezolv aceasta situatie.
Credeti ca se poate?
Se poate rezolva. Mergeti la un notar destupat la minte (sau luati anterior legatura cu un avocat ca sa poata vorbi cu notarul ... pe limba lor) si faceti un contract de vanzare cumparare in care "se va povesti si despre" NOVATIA prin schimbare de debitor.
Adica in contractul dintre Dvs. in calitate de vanzatori si X si Y in calitate de cumparatori (familia despre are vorbiti) va aparea si batrana, in calitate de beneficiar al obligatiei de intretinere (are si uzufruct rezervat acolo?) care va consimti la novarea debitorului obligatiei de intretinere ... (adica mai pe romaneste, pentru ca deja folosesc termeni mai putin cunoscuti - nu veti mai fi dvs. obligat la intretinere ci noii cumparatori.) Asta ar fi rezolvarea ..dintr-o rasuflare (fara o prealabila reziliere sau alte asemenea solutii la care v-ati gandit).
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Cam in aceeasi situatie sunt si eu. Doar ca situatia este putin diferita. Parintii mei au un contract de vanzare-cumparare cu bunica mea pe care doresc sa mi-l cedeze mie. Se poate face un contract de novatie intre ei si mine? Preiau eu sarcina intretinerii batranei si la decesul batranei proprietarul as fi eu.
Este posibila intocmirea acestui contract de novatie?
Daca cea care trebuie sa primeasca intretinere nu este de acord cu transmiterea obligatiei de intretinere catre alta persoana? Ce se poate face?
Se poate incheia un contract de vanzare cumparare cu transmiterea obligatiei de intretinere in lipsa intretinutei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere CRETU DANIELA CRETU DANIELA Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu o batrana acum 9 ani -eu si sotul meu.Am stat impreuna 4 ani,dupa care ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat o casă cu clauză de întreținere și uzufruct viager pentru două persoane. cum pot să rămân doar cu una în întreținere? krysti krysti Acum 2 ani am cumparat o casa veche la tara de la o matusa. Am facut intelegerea sa o luam si pe mama sa in intretinere cu contract vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager adryan81bz adryan81bz parintii mei au facut cu o bunica un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager...in schimbul acestei transmisiuni bunica a cerut sa fie ... (vezi toată discuția)