avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Detalii Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Detalii Succesiune

Parintii sotului meu au decedat in urma cu circa 15 ani , iar sotul meu de circa 3 ani.
In urma cu 6 luni fratele sotului meu a deschis actiune in instanta pentru succesiune
Am inteles neoficial ca avea termen de 1 an de zile de la moartea fratelui sau (sotul meu) sa isi ceara drepturie , participand la decesul acestuia.
Mentionez ca este vorba de un apartament unde eu locuiesc neincetat de 20 de ani.
Se pune problema daca cererea introdusa in instanta este tardiva pierzandu-si vocatia succesorala...Se poate cere anularea actiuni pentru acest motiv de tardivitate?

MULTUMESC !!!
Cel mai recent răspuns: DenisRif , utilizator 10:51, 14 Septembrie 2016
si ce s-a intamplat in astea 6 luni de cand a depus actiunea? ati depus intampinare ?
cumnatul trebuia sa accepte mostenirea dupa parinti in termen de 6 luni de la decesul fiecaruia, iar dupa frate, in termen de 1 an. Nu era obligat sa ceara dezbaterea succesiunii in timpul asta, ci doar sa accepte. Cum nu a acceptat expres, inteleg ca nu exista o declaratie la notar de acceptare, ar trebui sa faca dovada ca a acceptat tacit.
Dvs in aparare, veti spune ca fratele nu a acceptat succesiunea in termen si in consecinta e strain de mostenire.
Procesul este in faza incipienta in instanta si doream sa stiu daca pot ridica aceasta exceptie....Nu sa discutat nimic pe fond fiind depuse intampinarea si raspunsul la intampinare.
S-a acordat termene pentru stabilire curator pentru fiica mea minora si instanta ma obigat sa merg sa deschid actiune de succesiune dar am refuyat considerand ca este un abuz...Am cerut stramutarea cauzei si am obtinut acest beneficiu urmand a se judeca in alt judet limitrof
De la decesul sotului au trecut 3 ani iar fratele sau a participat la inmormantarea acestuia.
Cum spuneam in acel apartament locuiesc de circa 20 de ani impreuna cu fiicele sotului decedat...
De asemnea cu multumirile de rigoare va rog sa-mi spuneti care este corespondentul art. 700 Cod Civil dupa modificari.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2016
DenisRif, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dmhyou dmhyou buna ziua, situatia este: sunt 4 fratii, moare unu care nu are copii si nu este casatorit(statea in concubinaj cu cineva de 10 ani) si are o casa in ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral georgeion georgeion Sotia are drept de succesiune asupera mostenirii din partea sotului decedat in conditiile in care la sotul nu a avut deschisa succesiunea dupa parintii ... (vezi toată discuția)
Lamuriri proces succesiune DenisRif DenisRif Sunt vaduva deoarece sotul meu a decedat acum 4 ani Anul acesta fratele sotului a cerut deschiderea succesiunii apartamentului in care locuiesc fiind a ... (vezi toată discuția)