avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii prelungire C.I.M pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii prelungire C.I.M pe perioada determinata

Buna ziua,sunt angajat la o firma pe perioada determinata de 3 luni,ei m au angajat din somaj.Vreau sa va intreb si eu dupa astea 3 luni de contract se poate prelungi automat fara acordul meu?in sensul ca eu vreau dupa astea 3 luni sa ma reintorc in somaj si nu vreau sa mai continui la aceasta firma,si sa nu ma trezesc dupa ca mi se reinoeste automat contractul fara acordul meu pentru ca vreau sa ma reintorc in somaj.
Si inca o intrebare,daca pot renunta in perioada asta de 3 luni de zile la contract si evident sa imi reiau somajul.va multumesc si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 22 Septembrie 2016
1. Reinnoirea duratei contractului individual de munca nu se poate face decat cu acordul dvs.

In situatia in care nu mai doriti asa ceva, nu mai semnati actul aditional de prelungire a duratei c.i.m.

2. Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
....

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

3. Pe durata incadrarii in muncape durata determinata de celmult 12 luni, a fost suspendata plata indemnizaţiei de şomaj.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...

(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

Reluarea platii indemnizatiei de somaj se face indiferent de temeiul de drept al incetarii cauzei care a dus la suspendarea platii, iar cererea trebuie facuta in termen de maximum 30 de zile de la data incetarii contractului de munca.
dar se poate sa renunta mai devreme de 3 luni la contract si sa primesc somajul inapoi?in sensul ca nu imi convine la locul de munca sa stau 3 luni
Se poate sa incetati c.i.m. inainte de expirarea celor 3 luni,dupa care sa mergeti la somaj pentru a se relua plata indemnizatiei.
va multumesc pentru raspuns,in ce conditii pot inceta c.i.m inainte de perioada de 3 luni pentru a putea sa ma reintorc in somaj?ma refere cum trebuie incetat c.i.m cu ce articol sau litera pentru a beneficia iar de somaj,si daca sunt obligati sa mil rezilieze firma in caz ca nu vor asta,si sa stiu ce sa cer cand imi inchei contractul va multumesc
Din analiza textului art.45 din Legea nr.76/2002, nu reiese clar cu ce articol trebuie incetat c.i.m. pentru a se relua plata indemnizatiei de somaj.

Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă – ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. Această regulă sugerează că unei formulări generale a textului legal trebuie să-i corespundă o aplicare generală a acestuia, fără a face apel la distincţii pe care legea nu le prevede.

In speta, consider ca raportul de munca poate inceta in baza oricarui articol din Codul Muncii .

Alte discuții în legătură

Incetare contract in interiorul perioadeai determinate lupuvioleta1 lupuvioleta1 Buna ziua , am un salariat care vine din somaj , angajat cu contract pe perioada determinata de o luna si anume de la data de 08.03.2013 pana la data de ... (vezi toată discuția)
Codul muncii. incetarea activitatii neagu simona neagu simona Buna ziua! Am si eu o problema: Am fost in somaj, am intrerupt somajul pentru-ca am fost angajat de catre o firma pe o perioada determinata de 6 luni, am ... (vezi toată discuția)
Reluare indemnizatie somaj dupa incetare cim perioada determinata ionut31 ionut31 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns si anume: am fost in evidenta ajofm cu somaj indemnizat incepand cu luna mai 2013, iar la 1 martie 2014 mi s-a ... (vezi toată discuția)