avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Șomaj Tehnic
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Șomaj Tehnic

Un cadru didactic auxiliar, in speta pedagoga si supraveghetoare de noapte la Internat scolar. Activitatea acesteia este anual in intervalul, 01.Nov. pînă in 30 Apr. deci 6 luni de activitate cand functioneaza Internatul scolar. De la 01.Mai si pînă la 31. Oct., Internatul nu functioneaza, deci 5 luni de inactivitate plus 1 luna care este concediul de odihna. In aceste 5 luni de inactivitate, persoana in cauza este pusa de directorul scolii sa faca alte activitati si anume: - zugravitul camerelor de la Internat si a claselor de la Scoala Gimnaziala urcandu-se pe schela improvizata - spalarea geamurilor de la etaj la Internat si Scoala - spalarea pardoselilor - repararea acoperisului - repararea instalatie de apa de la ghiuvete si wc - repararea bancilor si scaunelor si a paturilor de la Internat s.a. activitati pentru care nu este calificată. INTREBARI:
1.- persoana in cauza are obligatia sa execute activitatile de mai sus ?
2.- daca in perioada de 5 luni cand internatul nu functioneaza, directorul are voie sa-i desfaca contractul de munca pentru lipsa obiect de activitate ?
3.- persoana in cauza poate solicita suspendarea contractului de munca cu privire la intreruperea temporara ( 5 luni ) a activitatii la Internat si sa fie platita cu 75% din salariul de baza conf. art 52 lit c si art 53 din Codul Muncii ?
4.- ce inseamna sa fi la dispozitia unitatii ? Sa stai la domiciliu sau sa mergi la servici si sa lucrii activitati pentru care nu esti calificat ?
5.- suspendarea contractului de munca se mai considera vechime in munca ?
6.- ce vina are pedagoga daca internatul nu functioneaza pentru ca , conducerea scolii nu se implica si nu obliga elevii sa stea la internat si o ameninta pe pedagoga ca daca nu obliga ea copii sa stea la internat îi va desfiinta postul si ramane fara serviciu.?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 20 Septembrie 2016
1. Acele activitati pot fi indeplinite numai daca sunt prevazute in fisa postului sau s-a emis de catre conducere o decizie scrisa in acest sens.

2. Pe perioada celor 5 luni , salariatul ce statut are ?

3. Suspendarea c.i.m. in baza art.52 alin.1lit.c C.mun. este din initiativa angajatorului si nu din initiativa angajatului.

4. Art. 49 C.mun.
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
....

5. Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic nelufloca nelufloca Sotia este pedagog scolar la Internatul scolar de pe langa Scoala gimnaziala din comuna. Intr-un an scolar ea desfasoara urmatoarele activitati : - perioada ... (vezi toată discuția)
Reducere saptamana de lucru 4/5 Dragos Stefan Dragos Stefan Buna ziua, Cum se trateaza reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile in Revisal? Se suspenda sau nu contractele de munca in Revisal? Mai ales daca ... (vezi toată discuția)
Cum angajez un contabil pe perioada desfasurarii concursului daca a demisionat fostul prin acordul partilor? Maria_79a Maria_79a Contabilul meu de la o unitate scolara a demisionat prin acordul partilor.Pe perioada desfășurării concursului pentru un post -normă întreagă, ... (vezi toată discuția)