avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Referent (TESA) in invatamantul superior are dreptul ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Referent (TESA) in invatamantul superior are dreptul la plata diferentelor salariale in baza a Legii nr. 85/2016

Buna ziua,

O persoana incadrata ca Referent SIII (TESA) in invatamantul superior de stat in perioada 2008-2011 are dreptul la plata diferentelor salariale in baza Legii nr. 85/2016 (cu normele metodologice aprobate prin Hotărârea nr. 614/2016)? Neclaritatea se bazeaza pe 3 aspecte: 1) Cele doua texte nu contin referire la personalul TESA, doar la personalul didactic auxiliar; 2) Nu am gasit nicaieri daca personalul TESA este considerat personal didactic auxiliar sau nedidactic in invatamantul superior si 3) taierile salariale din perioada 2008-2011 au afectat intregul personal din invatamantul superior, nu numai personalul didactic.

O a doua neclaritate este daca cele doua texte de lege afecteaza si persoanele angajate ale institutiilor de invatamant superior de stat care au fost platite integral din fonduri ale programelor europene (Referent programul ERASMUS).

Multumesc,

Lavinia
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:34, 24 Septembrie 2016
Legea se refera la personalul didactic din invatamantul de stat.

art.291 din Legea 1/2011
(1) Personalul din învăţământul superior este format din personal didactic şi personal nedidactic.
(2) Personalul didactic este format din personalul didactic de predare/cercetare, personal didactic auxiliar/cercetare din universităţi, biblioteci universitare şi biblioteci centrale universitare.
(3) Prin personal didactic şi de cercetare, în sensul prezentei legi, se înţelege personalul care deţine, în mod legal, unul dintre titlurile universitare sau de cercetare prevăzute de prezenta lege, care aparţine unei instituţii de învăţământ superior şi care desfăşoară activităţi didactice şi/sau de cercetare.
(4) În raport cu relaţiile de muncă stabilite cu instituţia de învăţământ superior, personalul didactic poate fi: titular sau asociat. În raport cu participarea la procesul didactic şi cu gradul de pregătire profesională, personalul didactic poate fi: personal didactic sau personal didactic auxiliar.
.....

Prin urmare, functia de Referent SIII (TESA) este incadrata in categoria de personal nedidactic.

In acest caz, in speta, consider ca Legea 85/2016 nu ii este aplicabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sume obtinute prin hotarari judecatoresti auricabat auricabat Buna ziua, Am 66 de ani, am lucrat in invatamant ca si administrator financiar, pensionara din anul 2012. In 2015, mi s-a acordat 5% din valoarea unei ... (vezi toată discuția)
Majorare salarială 12% NataliaK NataliaK Bună ziua, sunt bibliotecar la o instituție superioară de stat mi se majorează salarul cu 12% începând cu luna august? (vezi toată discuția)
Buna seara! de diferentele ce urmeaza a fi platite conform oug ... elena-preda elena-preda Buna seara! De diferentele ce urmeaza a fi platite conform OUG 48/14.04.2022 privind plata diferentelo salariale......beneficiaza tot personalul didactic ... (vezi toată discuția)