avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediului medical, durata minima
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediului medical, durata minima

Care e minimul de zile dupa care poti beneficia de plata concediului medical ? Acum trei ani am avut 3 zile de concediu medical si juristul mi-a spus ca nu se plateste decat daca era minim o saptamana. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: diaru , utilizator 21:17, 4 Octombrie 2016
Atunci v-a mintit juristul. Nu exista un minim de zile, concediul medical poate fi de la o zi pana la 2 ani, depinde de boala.
Angajatorul are obligatia sa plateasca indemnizatia aferenta, pentru primele 5 zile suporta el cheltuiala, iar pentru restul trebuie sa solicite casei de sanatate restituirea sumelor platite. Deoarece aceasta restituire se face destul de tarziu, unii angajatori prefera sa nu plateasca deloc medicalele si astfel sa eludeze legea.

Va multumesc pentru raspuns. Sincer, banuiam ca m-a mintit dar nefiind in tema cu subiectul asta n-am stiu ce sa-i raspund. Ati putea sa-mi spuneti si ce text de lege reglementeaza acest aspect, pe viitor macar sa stiu pe ce m-as putea baza.
Concediile medicale sunt reglementate de OUG nr. 158/2005:

ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătăţii;
b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată şi osteoarticulară;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Asa cum suna intrebarea dumneavoastra : "Care e minimul de zile dupa care poti beneficia de plata concediului medical", ma determina sa va intreb de cand erati salariatul acelei societati, la data cand ati avut concediul medical? OUG 158/2005, la art. 7 spune ca : "Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit.
a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă
concediul medical. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata maxima a concediului medical firedeaths firedeaths Care este durata concediului medical maxima ?(90,180zile) (vezi toată discuția)
Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului? aloaurica aloaurica in somaj de o luna,acum sunt in concediu medical.Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului.Somajul este cu durata de 1 an. (vezi toată discuția)
Concediu medical nick100 nick100 Cat poate sa stea un civil in concediu medical? (vezi toată discuția)